Se dau bani europeni pentru alimentarea cu gaze și apă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), care va aduce 3.768 kilometri de conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuţie din reţeaua publică de alimentare cu apă şi 3.209 kilometri de conducte noi sau optimizate pentru reţeaua publică de colectare a apelor uzate.

Odată cu aprobarea PDD, nouă din cele 16 Programe aferente Politicii de Coeziune 2021 – 2027 sunt aprobate, precizează ministerul. „Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Dezvoltare Durabilă, aferent perioadei de programare 2021-2027. Programul Dezvoltare Durabilă beneficiază de o alocare totală de 5.254.203.319 euro şi va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice şi teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică până în 2050 şi să se asigure utilizarea eficientă a resurselor naturale„, potrivit unui comunicat al MIPE.

Programul Dezvoltare Durabilă va finanţa din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC) mai multe priorităţi de investiţii: infrastructura de apă şi apă uzată (2.937.775.940 euro); managementul deşeurilor (480.000.000 euro); conservarea biodiversităţii (111.764.706 euro); calitatea aerului şi decontaminarea siturilor poluate (88.235.295 euro); managementul riscurilor (51.881.857 euro); adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătăţirea eficienţei energetice, creşterea gradului de utilizare a energiei regenerabile şi dezvoltarea sistemelor inteligente de energie (1.118.545.521 euro).

Moment cheie pentru România

„România are parte de un moment important astăzi pentru ceea ce înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Vorbim despre investiţii record pentru adaptarea la schimbările climatice prin creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea sistemelor inteligente de energie, infrastructura de apă şi apă uzată, decontaminarea siturilor poluate şi managementul riscurilor. Avem garanţia că toate cele 21 de proiecte, cu valoare de 4,5 miliarde euro, pe care le avem în pregătire, vor însemna racordarea la reţeaua de apă a peste două milioane de beneficiari. Iar aceste proiecte sunt doar o mică parte dintre obiectivele pe care le avem prin Programul Dezvoltare Durabilă. Conform analizelor disponibile, gradul de conectare a populaţiei la reţeaua de apă, după finalizarea tuturor investiţiilor din bani europeni, va fi de peste 85%„, a transmis ministrul de resort, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

Operaţiunile de importanţă strategică care se vor sprijini prin PDD cu perioadă de implementare intervalul 2021-2029 vor fi: dezvoltarea reţelelor inteligente de electricitate (Smart Grids);
investiţii integrate de dezvoltare a sistemelor de apă şi apă uzată care contribuie la conformarea cu directivele; îmbunătăţirea modului de gestionare a deşeurilor municipale în vedere asigurării tranziţiei spre economia circulară; îmbunătăţirea monitorizării calităţii aerului pentru îndeplinirea cerinţelor de monitorizare şi reducere a emisiilor rezultate din directive; investigarea preliminară şi detaliată a siturilor contaminate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel