Se cere AMÂNAREA alegerilor locale. Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis şi Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
"Având în vedere creșterea semnificativă, în ultimele săptămâni, a numărului cazurilor de COVID 19 (inclusiv a numărului celor severe, care necesită internare la terapie intensivă), vă propun să reconsiderați decizia de a organiza alegerile locale pe data de 27 septembrie", transmite Octavian Marius Popa.

"Este vorba nu doar de momentul propriu-zis al alegerilor, ci și de cele două luni de precampanie și campanie electorală care le preced (27 iulie – 27 septembrie). Iată ce probleme ar putea apărea în această perioadă:

1. Strângerea semnăturilor presupune deplasarea a numeroase persoane, precum și un contact apropiat între ele, utilizarea aceluiași instrument de scris și atingerea fiecărui formular de către cel puțin 10 persoane.

2. Chiar și într-o localitate nu prea mare (comună, orășel), pe listele electorale se găsesc peste 100 de persoane, care trebuie să circule prin comună și să ia legătura cu alegătorii. Nu mai vorbim de orașe!

3. Adunările electorale vor antrena grupuri de zeci sau sute de oameni. Chiar dacă ele se vor desfășura în aer liber, respectarea măsurilor de distanțare va fi greu de asigurat, iar purtarea corectă a măștilor va fi extrem de greu de impus, cu atât mai mult cu cât e de așteptat ca organizatorii – reprezentanții partidelor - să evite conflictele cu participanții.

4. Apropierea alegerilor distorsionează reacțiile partidelor politice și generează o adevărată infodemie - o epidemie de informații denaturate sau chiar false – , politizănd dezbaterile pe teme de siguranță sanitară și ridicându-le în mod periculos temperatura, cu consecințe greu de estimat asupra atitudinii populației față de criza prin care trecem. Nu putem depăși cu bine criza fără conformarea benevolă a populației la reguli, iar aceasta este pusă în pericol de polemicile politice, acutizate din cauza campaniei.

În Franța și Serbia, țări în care s-au organizat alegerile în perioada pandemiei, numărul cazurilor a explodat ulterior. Este mult mai prudent să amânăm alegerile locale până în primăvara anului 2021, când, să sperăm, pandemia de covid va fi o amintire", transmite Octavian Marius Popa într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi Parlamentului României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel