Data publicării:

Cum va opri Băsescu războiul din Coaliție: îl va sacrifica pe Cseke Attila , omul UDMR, sau pe Laurențiu Duță, omul lui Videanu

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
cseke-attila
cseke-attila

Alegeri prezidentiale 2024

Președintele Traian Băsescu a cerut public tranșarea conflictului din  Sănătate, care opune PDL principalului său aliat, UDMR. Războiul dintre ministrul Sănătății, Cseke Attila și șeful Casei de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Duță, are o istorie de peste un an și este, de fapt, o luptă pentru resurse între cele două partide. 

Încă din 2010, UDMR l-a atacat pe Duță, în contextul în care maghiarii doreau ca Ministerul Sănătății să coordoneze CNAS, pușculița cu bani a sistemului, care a rămas la PDL din mandatul,Videanu. Cseke a taxat toate bâlbâielile Casei de Asigurări, în special în ceea ce privește funcționarea sistemului informatic.

În luna ianuarie 2011, CNAS a propus ca persoanele cu pensii mai mici de 740 de lei să achite 5,5% din  pensie, pentru asigurări de sănătate, un  nou motiv pentru Cseke Attila să îl critice pe Duță.

În luna mai Ministrul Sănătăţii a decis să scoată din normele contractului cadru criteriile de internare (care permiteau internarea doar a celor care leșinau sau erau victimele unor accidente grave). Cseke l-a atacat pe Laurențiu Duță, acesta a replicat că măsura se află într-un pachet de reforme pentru  a cărui elaborare a plătit Ministerul Sănătății, adică Cseke.Ulterior, Duță a făcut pasul înapoi. ”Ministrul Sănătăţii a decis să scoată aceste criterii. Chiar dacă au existat disensiuni pe acest subiect, este dreptul lui suveran de a face acest lucru", a spus  preşedintele CNAS.

Ministrul Sănătății s-a plasat de partea medicilor de familie în confruntarea acestora cu șeful Casei de Asigurări, care dorea reducerea banilor alocați și impunerea unor sarcini obligatorii, neplătite.

În luna iulie, disputa între Atila și Duță a ajuns pe masa lui Boc. În ultima şedinţă de guvern, Executivul ar fi trebuit să dea o OUG, pentru a stabili cum se încasează o nouă taxă de la producătorii de medicamente. Președintele CNAS, Lucian Duță, a promis public că va avea o inițiativă în acest sens, deși doar Ministerul poate face acest lucru. Propunerea CNAS viza doar medicamentele originale, nu și produsele copiate. Ministrul Sănătății a replicat că discriminarea favorizeză anumiți producători, deci este inadmisibilă. Metodologia de calcul a lui Duță, a avertizat Cseke, ar face să dispară din farmacii cele mai solicitate medicamente.

Spre deosebire de taxa lui Duță, Ministerul a propus o suprataxă de doar 50 la sută, aplicată diferenței față de vânzările din 2009.

Tot în iulie, Cseke Attila a declarat că are nevoie la rectificarea bugetară de patru miliarde de lei, iar cele mai mari probleme financiare sunt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel