Data actualizării:
Data publicării:

Scumpiri importante la alimente: Cât ajungem să plătim pentru brânza cu roșii

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Prețurile alimentelor au înregistrat o nouă creștere în comparație cu luna decembrie. 

Consumatorii se confruntă acum cu costuri mai ridicate pentru diverse categorii de produse, precum mușchiul de porc, acesta înregistrând o creștere de 4 lei per kilogram.

Telemeaua de vacă a ajuns de la 25 la 32 de lei per kilogram. Și roșiile s-au scumpit - de la 15 la 20 de lei, iar castraveții au ajuns să coste de la 6 la 15 lei per kilogram. Prețul cepei a crescut și el - de la 3 la 7 lei per kilogram.

Deși unele costuri, cum ar fi cele pentru cereale, au scăzut față de anul precedent, prețurile la alimente au continuat să crească. În ceea ce privește energia electrică și gazul, prețurile sunt în continuare plafonate.

"Depindem de prețul la care importăm"

Motivul acestei creșteri a fost explicat de către specialiști din domeniu.

"La carne, importăm 80% din consum, iar la legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârștiul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte, depindem de prețul la care importăm. Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață, pentru că, neavând oferte, este logic că își face prețul pe care și-l dorește", a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta, potrivit Antena 3.

"Își pun amprenta pe prețuri"

Și alimentele 100% românești au devenit mai scumpe.

"Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România, scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice, toate acestea își pun amprenta pe prețuri, care, din păcate, cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare", a declarat Adrian Negrescu, analist economic, potrivit sursei citate anterior.

Astfel, dacă dorim să ne bucurăm de o masă cu brânză și roșii, trebuie să fim pregătiți să plătim cu 12 lei mai mult decât în luna decembrie. Din păcate, niciun produs din lista de cumpărături obișnuită a românilor nu este mai ieftin decât în ultima lună a anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel