Scumpirea alimentelor ar putea continua. Fermele din Ucraina, distruse din cauza războiului
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 12 apr 2022, 07:08
WhatsApp
Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Fermele din Ucraina continuă să fie distruse din cauza războiului, astfel că alimentele s-ar putea scumpi în continuare la nivel mondial. 

Ucraina a pierdut deja exporturi de cel puţin 1,5 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit minis­tru­lui adjunct al agriculturii din această ţară. Livrările din Rusia, cel mai mare exportator de cereale la nivel mondial, sunt de asemenea perturbate.

Combinaţia creează o criză alimentară mondială „dincolo de orice am văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial“, avertiza recent şeful World Food Program din cadrul ONU.

Recoltele unora dintre cele mai importante culturi ale Ucrainei ar putea fi înjumătăţite în acest an, ameninţând poziţia ţării ca exportator major şi exacerbând penuriile la nivel mondial, notează Bloomberg. Invazia Rusiei are loc într-un moment vital pentru culturi. Fermierii ucraineni tocmai au început să planteze porumb şi floarea soarelui, dar se lovesc de prezenţa minelor şi de lipsa carburanţilor şi îngrăşămintelor. În cazul grâului plantat cu luni înaintea războiului, o parte din suprafaţă este ocupată de trupe, scrie Mediafax.

Depozitele, pline de cereale. Dar nu se poate face export

Cu porturile închise, fermierii se gândesc de asemenea să treacă la culturi mai potrivite pentru consumul local decât pentru exporturi. Chiar şi în acest stadiu al sezonului agricol, situaţia pare sumbră, analiştii anticipând scăderi de producţie cuprinse între 30 şi 55%, în funcţie de cultură. Aceasta sporeşte riscurile legate de apariţia unor penurii de produse cheie şi ar putea împinge şi mai sus preţurile deja record ale alimentelor la nivel mondial.

În Ucraina, depozitele sunt pline de cereale ce nu pot fi exportate. Rusia a blocat accesul la Marea Neagră, principala rută de export a Ucrainei, trenurile de mărfuri se confrontă cu probleme logistice, iar transportul cu camioane este problematic pentru că majoritatea şoferilor au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Ucraina a interzis de asemenea unele exporturi de cereale ca să aibă suficiente alimente pentru a-şi hrăni oamenii.

Indiferent de impactul pe care războiul, sau vremea îl vor avea asupra producţiei din acest an, nu este clar cât din aceasta va ajunge pe pieţele internaţionale.

Pentru industria cărnii de pui din Bulgaria, războiul din Ucraina se suprapune peste probleme deja existente, cum ar fi preţurile record ale furajelor şi pandemia, potrivit bnr.bg.

Fermierii bulgari pregătesc proteste din cauza faptului că statul nu le vine în ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?