Scrisoarea magistraților către Comisia Europeană. Vâlcu și-a exprimat dezamăgirea: Danileț a omis să transmită un lucru important
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin
Jurnalistul Val Vâlcu și-a exprimat dezamăgirea că într-o scrisoare pe care trei asociații de magistrați au trimis-o Comisiei Europene a fost omis un lucru foarte important.

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre scrisoarea pe care trei asociații de magistrați au trimis-o Comisiei Europene:

„Uite, am văzut zilele trecute, trei asociații de magistrați au trimis o scrisoare la UE, că e rău, că nu știu ce, că trebuie să ... ok! Sunt de acord! Bă’, una din ele nu vorbește, nu spune un cuvânt, despre responsabilitatea magistratului. Când se zice: Nimeni nu e mai presus de lege ... Ba da! Există o categorie care nu răspunde. Nu avem niciun caz de procurori sau judecători care să fi răspuns pentru erori.

Un medic, dacă a făcut o eroare, a operat greșit, a mutilat pe cineva, 4-5 ani de închisoare, interzicerea exercitării profesiei și îl mai pune să dea și câte 500.000-600.000 de euro, cam aici sunt daunele, pe care nu are cum să-i plătească decât dacă sparge piatră la carieră. În profesia lui, în care România a investit cel puțin 12 ani de facultate și rezidențiat, nu mai are voie să lucreze.

Chestia asta, erorile, nu se aplică la magistrați. Doar dacă se dovedește că a fost rea-credință. Nu am auzit de vreun caz. Deci există două categorii, cetățenii obișnuiți și magistrații, care nu răspund în fața legii“, a punctat Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI    -    Un primar din Vaslui spune că avioanele care au survolat comuna au alungat norii de ploaie. Episod similar acum 200 de ani

Vâlcu: Să vină Danileț sau alții și să vorbească și de responsabilitatea lor

„Ai cazuri în care procurorul dă o chestie absolut sinistră, greu de acceptat de un om care are, măcar, 4 clase, iar a doua zi își face cerea de pensionare. Asta înseamnă că te ia de tâmpit. Automat el nu mai răspunde. De ce nu mai răspunzi, mă’? Care e problema mea că te-ai pensionat?“, a completat Alfred Bulai.

„Știi cum făceau înainte, până la chestia asta cu reaua-voință, care, repet, nu a fost dovedită. Termenul de prescripție era de șase luni. În șase luni, cum se zice, i-a tăiat lu’ ăla piciorul greșit, la doctor. Păi în șase luni nu venea nici motivarea! Nici nu apucai să...: Bă’, îmi pare rău! S-a prescris! La revedere! Veneau ălea de la CEDO:  Păi da, dar cazul e prescris, nu mai pățește nimic magistratul, de vină sunt legile, de vină e societatea.

Or, tu, ca asociație, Danileț, ăștia ... bă’, unul nu a spus: Hai să vedem și cu responsabilitatea noastră!“, a adăugat Val Vâlcu.

„Pentru că aici, tocmai zona politică este cea care poate să impună responsabilități. Nu de la ei trebuie să te aștepți să impună responsabilități! Aștepți ca societatea, prin instituțiile pe care le are, să vină cu... . Dacă tu ai interzice să mai practice avocatura tuturor celor care sunt membri în Parlament, înseamnă că are un avantaj. Faptul că e parlamentar, în comisii...“, a adăugat Alfred Bulai.

„Eu aș interzice să mai practice avocatura la ieșirea la pensie din funcția de magistrat. Ai pensie de cinci ori mai mare decât un inginer“, a spus Val Vâlcu.

„Păi aici e problema. Pensionarea ar trebui să fie exact ca la toate categoriile“, a completat Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI    -    Există pastile de slăbit minune? Bulai explică efectul placebo și de ce ele „trebuie” să fie scumpe: Amuzant e că ajungi tot la regim

Magistrații, scrisoare deschisă către Comisia Europeană privind legile justiției: Sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată

Trei asociații de magistrați au trimis un rechizitoriu dur privind legile justiției, într-o scrisoare deschisă către Comisia Europene. Acestea acuză Guvernul că prin măsurile propuse sau deja adoptate, „sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată“.

Asociațiile susțin că recomandările cheie ale Comisiei Europene nu au fost respectate de autoritățile române și le cer oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun „pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România“.

Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au adresat scrisoarea deschisă către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, către vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova și către comisarul european pe justiție, Didier Reynders (citește AICI textul scrisorii).

CITEȘTE ȘI    -     Copii salvaţi cu skijet-ul la mare din apa învolburată. Vâlcu: De ce nu s-a sesizat Autoritatea pentru Protecţia Copilului? Avem şi un Minister al Familiei...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel