Scrisoare deschisă RHRN către Ministerul Sănătăţii
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

Ca urmare a comunicatului de presă publicat de Ministerul Sănătăţii în data de 1 iulie a.c., ca replică la protestul consumatorilor de droguri injectabile şi al ofertanţilor de servicii, Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor (RHRN) solicită:

1. retractarea informaţiilor transmise public sau dovedirea lor cu documente. Ministerul afirmă că a distribuit seringi din banii bugetaţi încă de la începutul anului. Nu avem cunoştinţă de existenţa unui astfel de program. În cazul în care a existat, nu a respectat principiul transparenţei şi rugăm să fie făcute publice documentele de achiziţie şi de distribuţie.

În ceea ce priveşte seringile „neacceptate de unele ONG-uri”, acestea au fost achiziţionate de Agenţia Naţională Antidrog, aflată în subordinea Ministerului de Interne (altă instituţie) şi sunt refuzate de consumatori deoarece, la auto-administrare, calitatea scăzută determină leziuni.

2. preluarea exemplelor bune, promovarea şi încurajarea lor prin politici naţionale. Exemplul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care a reacţionat vineri, 30 iunie 2013, la grava problemă de sănătate publică şi a acceptat co-finanţarea unui proiect în parteneriat cu un ONG (ARAS) este un model de umanitate şi responsabilitate. Ministerul Sănătăţii poate să îl transforme în politică socială, ca soluţie pentru ieşirea din această criză pentru alte oraşe, alte ONG-uri, alte probleme majore de sănătate publică.

3. asigurarea de tratament substitutiv de calitate şi accesibil în mod real pentru consumatorii de droguri. Cererea de droguri este determinată de lipsa tratamentului şi a serviciilor, şi nu de oamenii care sunt dependenţi.

Valentin Simionov

Director executiv

Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel