Scrisoare deschisă către Guvern: Experiențele femeilor din pandemie nu trebuie ignorate! - DOCUMENT
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Palatul Victoria    Foto: Crișan Andreescu
Palatul Victoria Foto: Crișan Andreescu
Centrul FILIA a transmis în data de 11 ianurie 2021 o scrisoare deschisă adresată Guvernului României prin care a solicitat respectarea drepturilor femeilor în politicile post-criză prin adresarea problemelor specifice cu care se confruntă în perioada pandemiei. Demersul este susținut de un număr de 12 organizații partenere din sfera drepturilor omului.

Istoria recentă a crizei economice din 2007 ne arată că, în astfel de perioade, problemele specifice ale femeilor sunt tratate marginal și lipsesc de pe agenda publică. Atunci când atenția publică este monopolizată de un subiect major, experiențele specifice ale femeilor și ale altor categorii vulnerabile tind să fie ignorate, iar inegalitățile de gen să se adâncească.

Centrul FILIA a desfășurat o cercetare exploratorie, în perioada august-noiembrie 2020, despre experiențele femeilor în timpul pandemiei pentru a înțelege starea de fapt și pentru a formula recomandări de măsuri post-criză sensibile la gen. Rezultatele cercetării scot la suprafață situații extrem de diverse de la pierderea locurilor de muncă și veniturilor, la epuizare fizică și psihică, la violență în familie și la locul de muncă, insuficiența resurselor de trai, intensificarea activităților de îngrijire și deteriorarea sănătății mintale sau acces deficitar la servicii de sănătate medicală.

Aceste teme lipsesc aproape cu desăvârșire de pe agenda publică și acest lucru se reflectă și în încrederea pe care o au femeile în autorități - datele indică un grad scăzut de încredere în autorități și preferința pentru rezolvarea eventualelor probleme prin apel la rețelele informale, se arată în comunicatul de presă.

Citeşte scrisoarea deschisă, aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel