Scrisoare deschisă către Costin Borc: Chiar așa de proști ne credeți?
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Am primit la redacție o Scrisoare deschisă adresată vice-priministrului  Costin Borc , ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Scrisoarea este semnată de    un grup de ”foști” salariați ai Departamentului de Comerț Exterior, scrisoare pe care o redăm integral.

Stimate domnule Viceprim-ministru, ministru al economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri,

Această scrisoare deschisă este consecința celor ce s-au întâmplat de când ați preluat acest portofoliu și continuă să se întâmple, neexistând nicio speranță de mai bine în ceea ce privește îmbunătățirea modulului de lucru cu oamenii din subordinea dumneavoastră.

Am sperat că guvernul de tehnocrați * va ști să lucreze cu oamenii, dar mai ales să îi respecte, chiar dacă unii consideră funcționarii publici ca o povară în spatele întreprinzătorilor privați.

Am urmărit cu mare curiozitate interviurile pe care le-ați acordat presei (pentru că numai așa putem afla ceea ce preconizați să faceți în ministerul pe care îl conduceți) și am aflat că "vreți să redați demnitatea funcționarului public".

Dar ne-am dat seama că nu realizați ce înseamnă această demnitate pentru că nu vă interesează ceea ce fac oamenii din subordinea dumneavoastră, cu ce probleme se confruntă, în ce condiții muncesc, considerându-ne pe toți "tăietori de frunză la câini" sau "corupți". În schimb avem parte numai de umilință. Vorbind de demnitate mi-am adus aminte de o replică a marelui actor Gheorghe Dinică dintr-un film contemporan: "La salariul tău îți permiți să ai demnitate?". Cu tot respectul, nu credem că un minister se poate conduce ca o fabrică, nu sunt aceleași condiții și nici măcar nu este aceeași muncă.

La o întrebare adresată de un ziarist, dacă știți că în consiliile de administrație sau adunările generale ale companiilor cu capital majoritar de stat sunt desemnate rude, amante etc., ați răspuns că nu aveți nimic împotrivă dacă sunt specialiști, dar că "nu se poate numi o balerină în CA la un șantier naval". Și ați adus ca secretar de stat un medic microbiolog, desigur tehnocrat, care să coordoneze activitatea de comerț exterior și relații internaționale. Și l-ați propus și în CA la GDF Suez ("pentru că are experiență în diplomația economică și în analiza pieței globale a energiei"!?), propunere aprobată de prim-ministrul Cioloș. Chiar așa de proști ne credeți? Experiența în diplomație s-a materializat prin faptul că am ajuns să ne acoperim de hârtii, să fim evaluați după numărul de "scriituri". Și drept răsplată că a distrus Departamentul de Comerț Exterior, a fost numit ambasador în Elveția.

În același interviu ați spus că "reprezentanții MECRMA în rețeaua externă au deprinderi învechite și promovează cu prioritate la export companiile cu capital majoritar de stat. (care mai sunt acelea?). Probabil nu știți că avem un program de promovare la export, finanțat parțial de la buget, care este dedicat în exclusivitate IMM-urilor. Între timp s-a reușit și blocarea acestui program.

[citeste si]

Ați mai spus că "guvernul este norocos fiindcă dl. ministru Comănescu a reușit, în sfârșit, să pună în aplicare conceptul de diplomație economică" și noi suntem acum în poziția de a lucra așa cum se lucrează la MAE, adică multă diplomație (hârtii fără conținut) și mai puțin economie. Probabil v-a convins colegul Comănescu de faptul că e bine ca diplomația economică să se facă numai la MAE, dar să fiți sigur că este interesat numai de posturile din rețeaua externă a MECRMA, nu și oamenii (diplomați pot fi doar cei aleși).

În strategia pe termen scurt a MECRMA figurează înființarea unei "agenții/autorități" (cred că nu se știe exact ce se vrea) pentru promovarea comerțului și investițiilor, care să funcționeze pe bază de autofinanțare. Ați prevăzut oare din ce se va face această autofinanțare? Probabil asta este una dintre temele cu care ați venit în Guvern, dar apoi ce se va întâmpla după ce plecați? Nu este vorba de reticență la nou, este numai lipsa unor explicații din care să rezulte o perspectivă cât de cât solidă, sau vreți numai să desființați Departamentul de Comerț Exterior? Ceea ce s-a întâmplat, iar înființarea agenției a fost abandonată.

Ați spus că nu se poate pleca la un post din rețeaua externă neevaluat, dar ați aprobat în câteva luni trei plecări pe baza de cereri aprobate ("procedura voluntariatului"!?) a unor persoane venite în minister de câteva luni. Am crezut că acestea sunt practici ale foștilor miniștri proveniți din partidele politice, care aveau de plătit unele servicii (avem destule exemple printre colegi, dar nu ne considerați pe toți astfel de exemple).

Poate ne considerați "elefanți" din "regimurile" politice anterioare pentru că nu avem un cont de Facebook și nu vă putem da "like-uri", dar să știți că în Departamentul de Comerț Exterior există și profesioniști în domeniu. Până la urmă ați reușit ceea ce v-ați propus: desființarea Departamentului de Comerț Exterior.

Cum ați putut încredința unor oameni fără niciun fel de experiență în domeniu reorganizarea unui astfel de sector esențial pentru economia românească? Acum este un amalgam greu de deslușit, consecințele se vor vedea în câteva luni. Și ceea ce e mai rău, se vor vedea în relațiile internaționale ale României.

Acum, după ce au reușit să creeze un haos (mutări de posturi în rețeaua externă fără nicio fundamentare – Treviso, Lyon, Ho Si Min !? -, degringolada din direcțiile fostului departament), pleacă și cei doi artizani – Costescu și Vasiliu – și vă lasă să vă descurcați cu "dream team-ul", filmulețele și ghidurile cu care se laudă.

V-ați declarat în toate ieșirile publice un om deschis dialogului. N-am simțit nicio secundă acest lucru, ci numai umilință și lipsă de respect.

Vă mulțumim!

* TEHNOCRAŢIE: 1. Orientare potrivit căreia rolul în conducerea societății trebuie să revină specialiștilor din diverse domenii. 2. Sistem de guvernare controlat de tehnicieni, ca alternativă la cel în care conducerea o au factorii politici. Sau cum a spus un vizionar: "Există trei moduri de a ajunge în ruină: femeile, jocurile de noroc și tehnocrații. Cu femeile este cel mai plăcut, cu jocurile de noroc este cel mai rapid iar cu tehnocrații este cel mai sigur".

Un grup de "foști" salariați ai Departamentului de Comerț Exterior

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel