Data actualizării:
Data publicării:

Scriitorul Milan Kundera a murit. A fost considerat cel mai popular eseist ceh după Kafka

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Scriitorul Milan Kundera a murit, a anunţat miercuri postul de televiziune public din Republica Cehă, citat de Reuters.

Milan Kundera, romancier şi eseist francez de origine cehă, avea 94 de ani. Kundera a fost premiat pentru stilul creaţiilor sale care evocă teme şi personaje ce plutesc între realitatea mundană a fiecărei zile şi lumea măreaţă a ideilor.

S-a născut în oraşul ceh Brno, dar a emigrat în Franţa în 1975 după ce a fost ostracizat pentru criticarea invaziei sovietice a Cehoslovaciei din 1968.

Editura franceză Gallimard, care a publicat creaţiile scriitorului, a confirmat miercuri decesul, adăugând că autorul s-a stins din viaţă cu o zi înainte, pe 11 iulie. Cunoscut pentru romanul Insuportabila uşurătate a fiinţei, Kundera a primit numeroase distincţii pentru stilul creaţiilor sale care evocă teme şi personaje ce plutesc între realitatea mundană a fiecărei zile şi lumea măreaţă a ideilor.

A acordat puţine interviuri şi era de părere că scriitorii se exprimă cel mai bine prin opera lor. Primul său roman, Gluma, publicat în 1967, oferă o portretizare sarcastică a regimului comunist din Cehoslovacia. Publicat într-o perioadă când reformatorii regimului încercau să implementeze socialismul cu faţă umană, romanul a reprezentat primul pas din drumul pe care Kundera l-a parcurs de la membru de partid la disident exilat.

Scriitorul a declarat pentru cotidianul Le Monde în 1976 că etichetarea operelor sale drept politice este o simplificare prea mare şi, ca atare, îi ascund adevărata semnificaţie. Cu un an înainte, Kundera a fost ostracizat după criticarea invaziei sovietice a Cehoslovaciei din 1968 şi forţat în cele din urmă să emigreze alături de soţia sa, Vera, în Franţa, devenind ulterior cetăţean francez. Prima carte publicată după emigrare a fost Cartea râsului şi a uitării (1979), o poveste în şapte părţi care arată puterea regimurilor totalitare de a şterge părţi din istorie şi de a crea un trecut alternativ. Deşi nu a devenit la fel de cunoscut precum Insuportabila uşurătate a fiinţei, publicată cinci ani mai târziu, volumul a consacrat reputaţia de romancier de prim rang a lui Kundera.

La scurt timp, guvernul comunist cehoslovac i-a retras cetăţenia, pe care a recăpătat-o abia în 2019. 'Cartea râsului şi a uitării' se autodefineşte roman, deşi e atât un basm, cât şi critică literară, lucrare politică, de muzicologie sau autobiografie, a scris The New York Times într-o recenzie. Îşi poate spune oricum doreşte, pentru că în ansamblu este o operă genială, se mai spune în cronică. Romancierul s-a născut în oraşul Brno, capitala provinciei Moravia, pe 1 aprilie 1929. Tatăl lui era un important muzicolog ceh, care studiase cu compozitorul Leos Janacek. Kundera a început să scrie poeme în liceu şi a urmat cursurile Universităţii Caroline din Praga după cel de-Al Doilea Război Mondial. Asemenea multor tineri de vârsta lui, a aderat la Partidul Comunist, din care a fost eliminat ulterior. În anii 1960, a predat la o facultate de film, unde l-a avut student pe Milos Forman, unul dintre întemeietorii Noului Val în cinematografia cehă.

În timpul exilului, scriitorul a avut o relaţie distantă cu ţara natală, şi-a scris noile creaţii în limba franceză şi s-a împotrivit chiar ca operele sale să fie traduse în cehă. A declarat la un moment dat într-un interviu că se consideră mai degrabă francez decât emigrant. Kundera nu a pierdut însă niciodată legătura cu ţara sa, iar acţiunea multora dintre romanele lui se petrece în locurile natale.

A făcut puţine vizite publice în ţara natală după căderea regimului comunist în 1989, preferând să călătorească discret, pentru a-şi vizita prietenii şi familia. Deşi a trăit departe de ochii publicului, a făcut totuşi o declaraţie publică în 2008 prin care a negat o dezvăluire apărută în presă conform căreia, în 1950, ar fi denunţat pentru spionaj un tânăr pilot care a executat apoi o sentinţă de 14 ani de muncă silnică.

Nu este adevărat, este un mister pe care nu mi-l pot explica cum de a ajuns acolo numele meu, a spus el. Tradus în peste 20 de limbi, Kundera a fost recompensat cu numeroase prestigioase premii literare, printre care Prix Europa-Litterature, pentru ansamblul operei. În 1973, Viaţa e în altă parte a câştigat prestigioasa distincţie franceză Prix Medicis în categoria cel mai bun roman străin, iar Valsul de adio, o farsă sexuală modernă a cărei acţiune e plasată într-o staţiune balneară din estul Europei, a câştigat în 1978 distincţia italiană Premio Mondello. A fost propus de mai multe ori la premiul Nobel pentru Literatură, dar nu a fost desemnat câştigător.

În discursul de acceptare a Jerusalem Prize în 1985, Kundera a spus : Îmi place să cred că arta romanului a venit pe lume ca un ecou al râsului lui Dumnezeu. Doar o creaţie literară care dezvăluie un fragment necunoscut al existenţei umane are dreptul de a exista, a declarat scriitorul într-un interviu pentru The New York Times din 1985. A fi scriitor nu înseamnă să predici un adevăr, înseamnă să descoperi un adevăr, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel