Data publicării:
Scriitorul Dumitru Țepeneag, aniversat la Paris
Cu o ceremonie concentrată și călduroasă, ICR Paris a onorat una dintre cele mai importante voci ale literaturii române, Dumitru Ţepeneag , cu ocazia aniversării a 80 de ani.
Cu o ceremonie concentrată și călduroasă, ICR Paris a onorat una dintre cele mai importante voci ale literaturii române, Dumitru Ţepeneag, cu ocazia aniversării a 80 de ani.
Seara aniversară a avut loc la Sala bizantină a Palatului Béhague, Reședinţa Ambasadorului României în Franţa, în prezenţa Ambasadorului României la Paris, E.S. Luca Niculescu și a Președintelui Institutului cultural român, Radu Boroianu.
Matei Vișniec alături de E.S. Luca Niculescu
Seara a fost animată de lecturi teatrale în franceză și în română din creaţia lui Dumitru Tepeneag, Virgil Mazilescu, Urmuz, Leonid Dimov, Emil Brumaru și Geo Bogza, în interpretarea membrilor trupei Les Galantes - Iuliana Neagu, Brieuc Le Guern, Sarah Labhar.
Scriitorul și dramaturgul Virgil Tănase a pus în scenă pentru această ocazie un fragment din romanul Nunţile necesare de Dumitru Ţepeneag, cu aceeași actori ai companiei Les Galantes.
Scenă din Nunțile necesare
Paul Otchakovsky-Laurens, editorul lui Dumitru Ţepeneag și directorul editurii P.O.L., și dramaturgul Matei Vișniec au evocat personalitatea sărbătoritului și momente ale prieteniei lor.
Partea muzicală a serii a fost asigurată de Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu; cei zece violonceliști au impresionat prin interpretarea majestuoasă a lucrărilor lui Piazzolla, Oblivion și Libertango, a Marșului lui Johan Schrammel sau a piesei Europe de Sabin Păutza.
Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo
Romancier, eseist şi traducător, Dumitru Ţepeneag s-a născut la București; împreună cu Leonid Dimov, este fondatorul onirismului, singurul curent literar care s-a opus „realismului socialist” oficial în anii 60 și 70. În 1975, lui Ţepeneag i se retrage cetăţenia română; constrâns la exil, scriitorul se instalează la Paris. În anii 1980, Dumitru Ţepeneag începe să scrie direct în franceză. După 1989, se întoarce la limba maternă, fără a renunţa la franceză. Personalitate preţuită de două culturi – română și franceză, Dumitru Ţepeneag este considerat unul dintre cei mai inovatori scriitori români din a doua jumătate a seccolului XX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News