Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a murit după ce a fost rănită de bombardamentele rusești din Kramatorsk
Victoria Amelina, romanciera, eseista și cercetătoarea în crime de război, premiată în mai multe rânduri, care a fost rănită săptămâna trecută într-o lovitură cu rachete rusești asupra unui restaurant, a murit luni.
Omagiile aduse atât activismului Amelinei, cât și lucrărilor ei au venit din întreaga lume a literaturii și a politicii, după ce PEN Ucraina a transmis că aceasta murit într-un spital din Dnipro, înconjurată de prieteni și familie, scrie The Guardian.
Amelina, în vârstă de 37 de ani, a câștigat premiul literar Joseph Conrad în 2021 pentru lucrările ei, printre care „Dom’s Dream Kingdom”, și a fost nominalizată la alte premii majore, printre care Premiul Uniunii Europene pentru literatură.
Ea a lăsat deoparte scrisul după invazia rusească pe scară largă din 2022, pentru a se concentra pe documentarea crimelor de război.
„Victoria Amelina a fost una dintre cele mai amabile și mai caritabile scriitoare ucrainene care a făcut mult mai mult pentru alții decât pentru ea însăși”, a scris romancierul Andrei Kurkov pe Twitter. „Ea a fondat două festivaluri literare, la New York și la Kramatorsk, unde s-a stins din viață.”
Munca ei a inclus dezvăluirea jurnalului lui Volodimir Vakulenko, un coleg care a fost reținut și ucis ilegal de soldații ruși în orașul Izium la începutul anului 2022. Jurnalul, care a fost îngropat în grădina lui, a servit ca document pentru demascarea atrocităților comise de ruși.
Grupurile pentru drepturile omului spun că atacul care a ucis-o pe Amelina, la un restaurant popular aglomerat de civili, din estul Kramatorsk, a fost, de asemenea, o crimă de război. Treisprezece persoane au murit și peste 60 au fost rănite.
Scriitorul călătorea cu jurnaliști și scriitori columbieni pentru a documenta crimele de război și pentru a construi sprijin pentru Ucraina în sudul global.
Era foarte conștientă de riscurile pe care și le asuma. Munca ei a forțat-o să inspecteze frecvent și atent puterea distructivă a armelor rusești. „Suntem, ai putea spune, obsedați de libertatea noastră și suntem gata să murim pentru ea. Rușii nu ne pot ierta pentru asta”, a spus ea cu șapte luni înainte de a fi ucisă.
Ea a avertizat, de asemenea, că o armată invadatoare care a negat dreptul Ucrainei de a exista ar viza artiști și scriitori. A existat un precedent istoric sumbru în generația „Renașterii executate” de intelectuali uciși în Uniunea Sovietică în urmă cu un secol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News