Scoția, independentă. Aderarea la euro, imposibilă fără voia Angliei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Fostul comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare, Olli Rehn, spune că Scoția independentă nu va putea să intre în Uniunea Europeană dacă va folosi lira fără o înțelegere monetară formală sau propria bancă centrală.

Într-o scrisoare trimisă secretarului trezoreriei Marii Britanii, Danny Alexander, fostul comisar a arătat că o bancă centrală este o cerință esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană, conform The Guardian.

Rehn, în prezent europarlamentar, spune că planul premierului Scoției de a folosi lira fără permisiunea formală a Londrei - o politică numită și "sterlingizare" - "pur și simplu nu ar fi posibilă".

Lira a atins recent cea mai scăzută valoare din ultimele cinci luni în fața dolarului, după ce un sondaj a arătat că, în premieră, secesioniștii mai au nevoie de doar trei procente pentru a ieși câștigători ai referendumului pentru independență.

Scoția, independență. Război între patroni, la referendum

Susținerea pentru o Scoție independentă este de 47%, cu două săptămâni înainte de plebiscit.

Olli Rehn susține că orice discuții privind o eventuală aderare presupune ca aplicantul să se supună Uniunii Economice și Monetare (EMU), lucru care implică "voința și capacitatea" de a îndeplini testele impuse de aderarea la euro - o politică pe care Salmond a respins-o în repetate rânduri.

Activiștii anti-secesiune spun că ultimul sondaj de opinie, realizat de YouGov, arată o schimbare în favoarea unei Scoții Independente, dar că "lupta" se va duce până în ziua referendumului.

Alex Salmond afirmă că a fost mereu sigur de victoria  celor care vor ruperea Regatului Unit. "Sondajele sunt încurajatoare, dar sunt mai încurajat de reacția străzii", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel