Data actualizării:
Data publicării:

SCOȚIA, INDEPENDENȚĂ. Rezultate finale: 55,3% au votat NU

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Scoţia decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică aprinsă. Birourile de vot s-au deschis joi dimineață. Dacă scoțienii se vor pronunța pentru independență în majoritate, votul lor va  conduce la destrămarea Marii Britanii şi la formarea unei noi ţări în Europa.

UPDATE: Rezultate finale: 55,3% dintre scoțienii care s-au prezentat joi la urne au votat împotriva independenței Scoției. Prezența la vot a atins cote foarte ridicate: rata de participare a fost de 84,5%, depășind anteriorul record, de 83,9%, înregistrat la alegerile generale din 1950.

UPDATE: SCOŢIA rămâne în Regatul Unit. Primele rezultate definitive ale referendumului pe tema independenţei scoţiene, referitoare la 29 dintre cele 32 de circumscripţii, oferă un avans clar taberei care respinge referendumului, cu un raport de 55 la sută faţă de 45 la sută. Scoţia a votat să rămână în Marea Britanie, după respingerea independenţei în cadrul referendumului organizat joi, anticipează BBC News Online, citat de Mediafax.

UPDATE: 51% dintre alegătorii din Scoţia se pronunţă împotriva independenţei faţă de Marea Britanie, în timp ce tabăra secesionistă are o cotă de 49%, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secţiilor de votare. La ora 00:00, ora României, secţiile de vot s-au închis.

Numărătoarea voturilor a început deja. Cele mai importante voturi vor veni din Edinburgh, Glasgow şi Aberdeen.

Anunţul final e aşteptat vineri dimineaţă, între 8:30 şi 9:30, ora României, potrivit jurnaliştilor de la The Guardian.

 

Însă, primele rezultate ale referendumului, potrivit exit-poll-ului nedefinitiv, arată că scoțienii se pronunță, în proporție de 51%, împotriva independenței față de Marea Britanie. 

Tabăra secesionistă are o cotă de 49 la sută, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secţiilor de votare.

Scorul este foarte strâns, ceea ce arată că scoțienii sunt împărțiți în două. Sondajul are o marjă de eroare și, având în vedere diferența de doar 2%, oricând se poate întoarce în favoarea independenței Scoției. 

SCOȚIA INDEPENDENȚĂ REFERENDUM. Votul care schimbă harta: totul despre independența Scoției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel