Data actualizării:
Data publicării:

Scholz vrea limitarea ajutoarelor pentru Ucraina: Utilizarea de fonduri suplimentare nu este o soluție

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Uniunea Europeană trebuie să continue să sprijine financiar Ucraina în viitor, dar utilizarea de fonduri suplimentare nu este o soluție pe termen lung, scrie Reuters.

"Avem o poziție clară aici: Acest ajutor pentru Ucraina, pentru stabilitatea financiară a țării, trebuie să-l furnizăm în comun ca europeni", a declarat Scholz parlamentarilor joi, adăugând că "(n.r. situația) nu poate fi rezolvată doar cu fonduri suplimentare”.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru avertismentele sale privind victimele civile în conflictul dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

"Sunt mai mult decât indignat când aud că președintele rus avertizează peste tot că ar putea fi victime, victime civile ale confruntărilor militare. Cred că nu există nimic mai cinic decât asta", a declarat Scholz într-un discurs în parlamentul german.

Macron reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Declarația vine la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, în ciuda atenției acordate conflictului israeliano-palestinian.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că revenirea conflictului israeliano-palestinian în centrul atenţiei internaţionale nu va afecta sprijinul europenilor pentru Ucraina.

"Multiplicarea crizelor nu va slăbi în niciun fel sprijinul francez şi european pentru Ucraina, care va rămâne atât timp cât va fi necesar", a subliniat preşedintele francez în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean, a indicat Elysée.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre capacităţile militare ale Ucrainei, care se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în timpul iernii, şi despre "nevoile" acesteia pe măsură ce se apropie acest sezon, au indicat cele două preşedinţii.

Şeful statului ucrainean a subliniat pe platforma X că ţara sa acordă "o mare importanţă ajutorului militar al Franţei", care a furnizat în special tunuri de artilerie Caesar şi a promis rachete SCALP cu rază lungă de acţiune.

 

NATO asigură Ucraina că ajutoarele vor continua să apară

Amintim că membrii NATO l-au asigurat miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că vor menține ajutorul militar pentru Kiev, pe măsură ce aceasta se pregătește pentru încă o iarnă în plin război, chiar dacă atenția Occidentului este concentrată și asupra consecințelor atacului Hamas asupra Israelului.

Șefii apărării au dat asigurări în timp ce Zelenski a vizitat sediul NATO la Bruxelles pentru prima dată de la lansarea invaziei totale a Rusiei asupra Ucrainei.

Vizita sa a avut loc în contextul tulburărilor violente din Orientul Mijlociu și a tulburărilor politice din Congresul SUA, care a blocat aprobarea ajutorului pentru Ucraina.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că are încredere că membrii alianței militare vor continua să sprijine Ucraina, deoarece acest lucru servește intereselor lor de securitate.

"Afirmăm că avem capacitatea și forța de a gestiona simultan diferite provocări. Nu avem luxul de a alege doar o amenințare și o provocare", a adăugat el.

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a transmis un mesaj similar.

"Vom continua să sprijinim atât eforturile din Ucraina, cât și eforturile din Israel", a declarat Austin jurnaliștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel