Scholz spune că liderii G7 vor participa la summitul G20 chiar dacă va fi prezent și Putin. Și Zelensky e invitat special
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că ”în starea actuală a situației” toți liderii G7 vor participa la summitul G20 din Indonezia din luna noiembrie, chiar dacă va fi prezent și președintele rus, Vladimir Putin.

Kremlinul a declarat luni că Putin va participa la summitul G20, punându-i într-o dilemă pe liderii grupului G7 al celor mai industrializate economii, deoarece aceștia urmăresc atât să cimenteze legăturile cu economiile emergente din grupul G20 cât  și să îl izoleze șa nivel internațional pe liderul rus.

Scholz a spus marți că a existat ”o mare unanimitate în toate discuțiile” la reuniunea liderilor G7.

”Prin urmare, așa cum stau lucrurile astăzi, decizia statelor care au fost adunate aici ar fi să participe la summit”, a declarat Scholz reporterilor la o conferință de presă.

Liderii nu se așteaptă ca Putin să apară personal

Premierul italian Mario Draghi a declarat marți că președintele indonezian Joko Widodo, a cărui țară găzduiește summitul G20, le-a spus liderilor G7 că Putin va participa la summit printr-o conferință video.

Întrebat despre potențialele garanții de securitate pe care Germania și alți aliați occidentali le-ar putea oferi Ucrainei ca parte a unui potențial viitor acord de pace cu Rusia, Scholz a spus că liderii G7 au ”aprofundat” discuțiile pe acest subiect dar în acest moment nu poate oferi nimic concret, potrivit Politico.

”Vrem ca Ucraina să-și poată apăra suveranitatea, independența și viitorul ca democrație”, a spus Scholz, jurând că va continua sprijinul militar și financiar pentru țară în războiul împotriva Rusiei.

Kremlinul spune că Putin va participa la summitul G20

Potrivit declarațiilor unui consilier a lui Vladimir Putin, acesta plănuiește să participe la summitul G20 din Indonezia din noiembrie.

În ciuda lansării unei invazii brutale pe scară largă a Ucrainei, Putin a fost invitat la întâlnirea marilor economii dezvoltate și emergente ale lumii de către președintele indonezian Joko Widodo.

Participarea lui Putin – fie în persoană, fie prin link video –  este ”prevăzută” la întâlnire, a spus consilierul Yury Ushakov. ”Mai este mult timp. Sper că pandemia va permite ca acest eveniment să aibă loc în persoană”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat ZDF, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că: ”Trebuie să luăm în considerare foarte atent dacă paralizăm întregul G20. Eu nu susțin asta. În opinia mea, G20 este prea important pentru țările în curs de dezvoltare ca să lăsăm acest organism să fie spart de Putin”.

Volodimyr Zelensky a fost invitat și el la summitul G20

În încercarea de a promova un compromis, președintele indonezian l-a invitat și pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, în ciuda faptului că Ucraina nu este o țară G20.

Citește și...

Portavocile lui Putin amenință Occidentul cu rachetele nucleare amplasate în Belarus. "Suntem pregătiți pentru o confruntare directă cu NATO"

elir la televiziunea de stat rusă. Portavocile lui Vladimir Putin amenință deschis Occidentul cu rachetele Iskander-M amplasate în Belarus care "vor putea zdrobi toate forțele NATO". Mai mult decât atât, parlamentarii ruși au susținut în cadrul emisiunii propagandistului Vladimir Soloviov că Rusia este pregătită de o confruntare directă cu toate forțele NATO și că nici măcar nu și-au arătat adevărata capacitate în războiul din Ucraina, transmite Realitatea Plus.

Parlamentarul rus Andrey Gurulyov a declarat că rachetele Iskander din vestul Belarusului ar acoperi tot teritoriul din Europa de Vest și că ar avea o eficiență de 90%. 

"E ca și cum ar vorbi despre coridorul din bucătărie până în sufragerie. 20 de kilometri? 40 sau 60 de kilometri? Cât ar trebui să fie? Ca să străpungi un coridor unde forțele NATO ar fi de ambele părți? Niciun membru normal al armatei nu ar merge pentru asta de la Sankt Petersburg de-a lungul coastei Mării Baltice. Abia atunci vom avea o rută normală de aprovizionare pentru orașul Kaliningrad. Dacă cineva nu înțelege altfel, atunci va trebui să o explicăm în detaliu, nu văd altă opțiune. Asta este singura cale. Vom merge singuri, nici măcar nu este nevoie să implicăm și Belarusul", a declarat, la televiziunea de stat rusă, Andrey Gurulyov, parlamentar rus.

"Ar trebui să le dea dușmanilor noștri de gândit"

"9 din 10 rachete își ating ținta, iar ei ar putea doborî numai una. Cred că este un rezultat grozav care ar trebui să le dea dușmanilor noștri de gândit. Indiferent de cât de mult ne provoacă Occidentul să folosim noi primii armele nucleare...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel