Data publicării:
Schimbările climatice vor face și mai mult prăpăd printre pelerini, în următorii ani. Analiză Reuters, după tragedia de la Mecca
Aproape 2 milioane de musulmani vor încheia pelerinajul hajj săptămâna aceasta, dar căldura extremă s-a dovedit fatală pentru sute de persoane care au început călătoria vinerea trecută spre Kaaba la Marea Moschee din Mecca, Arabia Saudită, scrie Reuters.
Cel puțin 562 de persoane au murit în timpul hajj-ului, potrivit unei numărători Reuters bazate pe declarațiile ministerelor de externe și surse. Egiptul a înregistrat 307 decese și alte 118 persoane dispărute, au declarat surse medicale și de securitate, în timp ce temperaturile au depășit uneori 51 de grade Celsius.
"A fost atât de aspru și oamenii nu pot suporta acest tip de căldură," a spus Wilayet Mustafa, un pelerin pakistanez.
Un martor a declarat că trupurile zăceau pe marginea drumului lângă Mina, chiar în afara Mecca, acoperite cu pânza albă Ihram - un veșmânt simplu purtat de pelerini - până când vehiculele medicale au sosit. Oamenii de știință în domeniul climei spun că astfel de decese oferă o imagine a ceea ce va veni pentru zecile de milioane de musulmani așteptați în deceniile următoare să întreprindă hajj-ul.
"Hajj-ul a fost efectuat într-un anumit mod de mai bine de 1.000 de ani și a fost întotdeauna un climat cald, dar criza climatică adaugă severitate condițiilor climatice" a spus Carl-Friedrich Schleussner, consilier științific la institutul german Climate Analytics.
În timpul hajj-ului la Kaaba, o structură de piatră în formă de cub la Marea Moschee, pelerinii efectuează rituri religioase așa cum i-a învățat Profetul Mohammad pe adepții săi acum 14 secole. Părți integrale ale hajj-ului, a spus Schleussner, cum ar fi urcarea rituală a Muntelui Arafat, au devenit incredibil de periculoase pentru sănătatea umană.
Situația se va înrăutăți în următorii ani
Timpul hajj-ului este determinat de anul lunar, care face ca pelerinajul să se deplaseze înapoi cu 10 zile anual. În timp ce hajj-ul se îndreaptă acum spre iarnă, până în anii 2040, acesta va coincide cu vârful verii în Arabia Saudită.
"Va fi foarte fatal," a spus Fahad Saeed, un om de știință în domeniul climei la Climate Analytics, bazat în Pakistan.
Decesele legate de căldură în timpul hajj-ului nu sunt noi și au fost înregistrate încă din anii 1400. Lipsa aclimatizării la temperaturi mai ridicate, efortul fizic intens, spațiile expuse și vârsta înaintată fac pelerinii vulnerabili. Anul trecut, peste 2.000 de persoane au suferit de stres termic potrivit oficialilor saudiți.
Saeed și Schleussner au publicat un studiu în 2021 în revista Environmental Research Letters care a constatat că, dacă lumea se încălzește cu 1,5 °C peste nivelurile preindustriale, riscul de insolație pentru pelerinii de la hajj va fi de cinci ori mai mare.
Globul este pe cale să atingă o încălzire de 1,5 °C în anii 2030
"Oamenii sunt foarte motivați religios. Pentru unii dintre ei este o dată în viață, dacă au șansa, se duc." a spus Saeed, deoarece fiecare țară primește un număr limitat de locuri.
În 2016, Arabia Saudită a publicat o strategie pentru căldură care includea construirea de zone umbrite, stabilirea punctelor de apă potabilă la fiecare 500 de metri și îmbunătățirea capacității de îngrijire a sănătății. Autoritățile saudite din domeniul sănătății au avertizat pelerinii să se hidrateze și să evite să fie în aer liber între orele 11 dimineața și 3 după-amiaza în timpul acestui hajj.
Pelerinul pakistanez Mustafa a spus că a trebuit să își împingă mama de 75 de ani într-un scaun cu rotile. Când au încercat să se odihnească, poliția le-a spus să continue să se miște.
"Am fost uimit să văd că nu s-au făcut eforturi de către guvernul saudit pentru a oferi vreun adăpost sau apă," a spus Mustafa.
Biroul de media al guvernului Arabiei Saudite nu a răspuns solicitărilor de lămurire în acest sens. O sursă medicală egipteană a declarat pentru Reuters că cele mai multe decese au fost printre pelerinii care nu erau înregistrați oficial la autoritățile hajj și au fost forțați să rămână pe străzi, expuși la căldură.
Pelerinul egiptean Sameh Al-Zayni a spus că a primit apă de la autoritățile saudite, iar un martor Reuters a văzut poliția saudită distribuind apă și pulverizând mulțimile pentru a le răcori. Pulverizarea apei este eficientă doar la temperaturi sub aproximativ 35 °C, au spus oamenii de știință. Dacă temperaturile sunt prea ridicate, pulverizarea apei nu ajută și poate crește riscul în condiții de umiditate când oamenii se chinuie să elimine căldura prin transpirație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News