Data publicării:

Schimbările climatice și lipsa de irigații îi afectează profund pe fermieri. Secetă pedologică puternică în aproape toate culturile de porumb din ţară

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză agrometeorologică pentru perioada 8 - 14 august 2024, care anunță menținerea secetei pedologice severe în majoritatea regiunilor agricole ale țării.

Conținutul de apă din sol, pe adâncimea de 0-100 cm, va continua să fie scăzut și foarte scăzut, afectând în special cultura de porumb neirigat.

Conform prognozei, seceta pedologică moderată, puternică și extremă va persista în Maramureș, Oltenia, Muntenia, Crișana, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și Banatului, precum și în anumite zone din centrul și sudul Transilvaniei. În contrast, rezerva de umiditate din sol va fi satisfăcătoare pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, precum și local în vestul, nord-vestul și centrul Moldovei și izolat în nord-estul Banatului.

ANM avertizează că temperaturile ridicate și deficitul semnificativ de umiditate din sol vor forța procesele fiziologice ale culturilor de câmp. Aceasta va duce la acumulări reduse de substanță uscată în boabe și semințe, producând știuleți subdimensionați la porumb și capitule de floarea-soarelui cu diametru redus, afectând negativ atât calitatea, cât și cantitatea recoltelor.

Meteorologii prognozează o deteriorare treptată a stării de vegetație a plantelor. La culturile prășitoare și speciile pomi-viticole, se va observa ofilirea, răsucirea și uscarea frunzelor în orele de amiază, în special pe terenurile afectate de seceta pedologică.

În majoritatea regiunilor agricole, floarea-soarelui va ajunge la maturitate în ceară și deplină (20-100%), iar în unele zone vor începe lucrările de recoltare. Porumbul va finaliza mătăsirea (90-100%) și va continua cu maturitatea în lapte, ceară și deplină (10-100%). Sfecla de zahăr va trece prin fazele de alungire și îngroșare a axei hipocotile (60-100%), iar în unele locuri va începe acumularea zahărului în rădăcină (10-20%). Cartofii vor continua să crească, se vor usca vrejii și vor fi recoltați la maturitatea tehnologică.

La speciile pomicole, se vor observa creșterea și coacerea rodului, acumularea zahărului în fructe și dezvoltarea mugurelui terminal, cu recoltarea eșalonată în funcție de maturitatea de consum. Vița-de-vie va continua să crească și să dezvolte boabele, iar soiurile de masă vor acumula zaharuri și vor începe să se coacă.

Lucrările agricole specifice campaniei de vară vor continua în condiții relativ bune, conform prognozei ANM.

Prognoza indică un regim termic al aerului mai ridicat decât normalul, cu temperaturi medii diurne între 18 și 30 de grade Celsius și abateri termice pozitive de 1-6 grade. Maximele vor varia între 26 și 36 de grade Celsius, iar minimele între 9 și 23 de grade Celsius. Local, sunt așteptate ploi de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, cu posibile condiții de grindină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel