Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, Știridiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, va organiza în data de 17 iunie 2022, de Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării conferința cu titlul „SCHIMBĂRILE CLIMATICE, PRIORITATE ZERO LA NIVEL EUROPEAN. CE FACE ROMÂNIA?".

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11.00, în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, Șos. București-Ploiești nr.97, Sector 1.

Conferința va fi transmisă LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, dar și paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, în intervalul orar 11:00 – 14:00.

Context și tematica eveniment


17 IUNIE 2022, de Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării: Deșertificarea și ziua secetei 2022, este tema din acest an a conferinței anuale organizate de Convenția Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării în țările afectate grav de secetă

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume.

Uniunea Europeană a adoptat o strategie pe termen lung, compusă din Pactul ecologic european și Legea climei. Ultima transpune în lege obiectivul stabilit de prima, astfel încât statele membre să poată deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. În cadrul Strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice se urmărește creșterea rezilienței Europei la schimbările climatice. Strategia UE propune o abordare coerentă prin completarea acțiunilor întreprinse de statele membre, susținerea unei mai bune coordonări între acestea prin promovarea schimbului liber de informații și prin asigurarea transpunerii aspectelor legate de adaptarea la modificările climatice în toate politicile UE relevante. Implementarea strategiei de adaptare la schimbările climatice de către România presupune o serie de acțiuni structurate în cadrul a 3 priorități: Prioritatea 1. Promovarea de acțiuni de către statele membre; Prioritatea 2. Proces decizional bazat pe cunoaștere; Prioritatea 3. Sectoare cheie vulnerabile.

Alături de acestea, se află și o serie de alte reglementări în diferite politici comune. Planul Comisiei Europene include o serie de inițiative legislative și non-legislative care vizează domeniile mediu, schimbări climatice, energie, industrie, transporturi, agricultură, digitalizare și sectorul financiar.

În România, 84 % dintre cetățeni cred că schimbările climatice și consecințele acestora sunt cele mai mari provocări pentru umanitate în secolul XXI, potrivit Sondajului BEI cu privire la climă din 2021-2022.

Într-un raport publicat de Indicele Performanței Climei pe 2021, România se afla pe locul 30, coborând cu 6 poziții față de anul precedent. Raportul, care are 4 indici principali, plasează România pe locul 17 la nivel global în privința emisiilor de gaze cu efect de seră și folosirea eficientă a energiei. În schimb, România înregistrează scoruri slabe la capitolele energie regenerabilă și a politicilor împotriva schimbărilor climatice – locul 35, respectiv 48.

Schimbările climatice au un impact considerabil asupra ecosistemelor, economiei și sănătății oamenilor.

Problemele întâmpinate de România sunt:

     •  lipsa inițiativelor: politici publice şi analize sectoriale, proiecte tematice, strategii pe termen mediu şi lung
     •  subfinanțarea cronică a cercetării și proiectelor în domeniul impactului schimbărilor climatice în economie

Agenda dezbaterii


10:30 - 11:00 – Înregistrarea participanților & Welcome coffee
11:00 - 14:00 – Dezbateri

Listă invitați

MODERATOR: Val VÂLCU

Alexandra-Maria BOCȘE, Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială

Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al României

Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Adrian CHESNOIU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Robert SZÉP, Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Dragoș POPESCU, Membru, Comisia pentru mediu, Senatul României

George-Cătălin STÂNGĂ, Președinte Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților

Elena MATEESCU, Director General Administrația Națională de Meteorologie

Prof. univ. dr. Răzvan Ionuț TEODORESCU, Rector Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București

Laurențiu-Adrian NECULAESCU, Președinte Administrația Fondului pentru Mediu

Marius BRÎNZEA, Director Strategie Reciclad’OR

Constantin DAMOV, Co-fondator Green Group

Marius MARINOFF, Președinte Asociația pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel