Schimbarea ritualului botezului. ÎPS Calinic ia măsuri: Copiii agitaţi sau care plâng nu vor mai fi afundați
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
ÎPS Calinic a luat măsuri privind ritualul botezului / Sursă foto: Pixabay, arhivă
ÎPS Calinic a luat măsuri privind ritualul botezului / Sursă foto: Pixabay, arhivă
Primul înalt ierarh ortodox care ia măsuri după ce un bebeluș a murit la Suceava este ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. 

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a anunțat o serie de măsuri noi privind ritualul botezului. 

Înaltul ierarh ortodox a declarat că „Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări.”, potrivit Adevărul.

De asemnea, ÎPS Calinic a precizat că „măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie” și că „îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.”

Măsurile luate de ÎPS Calinic 

Conform sursei citate, preoții nou hirotoniți și de curând numiți vor solicita sprijinul preoților cu experiență clericală, alături de care vor oficia Taina Sfântului Botez. Copilul va fi introdus în apa sfințită din cristelniță de preotul cu experiență clericală. 

De asemenea, preotul oficiant va solicita familiei, înainte de fiecare botez, informații despre starea de sănătate a bebelușului. Dacă pruncul suferă de anumite boli sau sensibilități care i-ar putea pune viața în pericol în timpul afundării în cristelniță, preotul va scrie în registrul botezaților, la capitolul mențiuni, informațiile primite de la familie. 

Copiii cu probleme medicale, agitați sau care plâng nu vor mai fi afundați

Cazurile în care copilul nu va mai fi afundat:

- pruncul are probleme medicale

- este agitat sau speriat, plânge foarte tare

- este „fraged” ca vârstă (sub 40 zile)

- familia nu doreşte afundarea copilului

Arhiepiscopul Calinic a precizat pentru sursa citată că „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel