Schimbare pentru șoferii AMENDAȚI. Totul devine mai ușor de contestat
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Contestarea amenzilor devine mai simplă/ foto pexels
Contestarea amenzilor devine mai simplă/ foto pexels
Toate contravențiile, inclusiv cele de cirulație, vor putea fi mai ușor de contestat. 

O inițiativă legislativă adoptată deja de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, care mai trebuie doar să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, arată că toate contravențiile vor putea fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul cel amendat. Până acum, amenzile erau contestate la judecătoria în a cărei rază a fost constatată fapta contravențională. 

”Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede forma finală a proiectului adoptat.

Proiectul este foarte important în acest sens, pentru că, până acum, procedura era greoaie pentru cei care primeau amenda în alt oraș, de exemplu. Astfel, de multe ori, ei renunțau la o mai contesta, tocmai din cauza distanței, pentru că ar fi trebuit să facă mai multe drumuri până la judecători. Dacă proiectul inițiat de mai mulți deputați PSD, va fi promulgat în această formă de președinte, va face mult mai ușoară procedura de a fi contestate amenzile. 

Autorii proiectului invocă însă, pe lângă decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului, care au statuat dreptul de liber acces la justiție, și reglementări din Codul de procedură civilă, prin care legiuitorul a stabilit că, în anumite situații, poate exista o competență teritorială alternativă, iar în cazul în care reclamantul a ales una din instanțe, nu se poate invoca excepția necompetenței teritoriale, citează profit.ro

Prin urmare, autorii proiectului consideră că se poate impune și în materia contravențiilor o astfel de competență alternativă, care ar fi de natură să degreveze anumite instanțe de soluționarea proceselor contravenționale, ar conduce la limitarea cheltuielilor contravenientului, dar și la urgentarea soluționării litigiilor contravenționale.

Exemplu simplu: procesele pentru neplata rovinietei

”În ceea ce privește degrevarea anumitor instanțe de soluționarea proceselor în materie contravențională, putem aminti litigiile legate de neplata rovignetei, a căror soluționare inițială se făcea de instanțele în circumscripția cărora se constata fapta de utilizare a drumului fără plata taxei aferentă (rovignetă). Deoarece instrumentele de constatare (camere) erau amplasate doar în anumite puncte, pe anumite drumuri, judecătoriile în circumscripția cărora se realiza constatarea contravenției au fost puse în fața unei avalanșe de litigii contravenționale care le-a îngreunat activitatea (în județul Vâlcea, spre exemplu, Judecătoria Brezoi, pentru camera de la Seaca). Acest lucru a condus la modificarea legislației în sensul că petentul, în prezent, poate să depună plângerea contravențională și la judecătoria unde are domiciliul sau sediul contravenientul”, arată inițiatorii proiectului, printre altele. 

Guvernul, prin MAI, nu susține modificarea legii în acest fel. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie doar promovat de președintele Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel