Data publicării:

Schimbare de comunicare la Kiev. Zelenski afirmă că Rusia ar trebui să participe la al doilea summit de pace

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Volodimir Zelenskia declarat că Rusia ar trebui să fie reprezentată la un al doilea summit de pace în noiembrie, după un prim summit convocat de președintele ucrainean luna trecută în Elveția, la care Moscova nu a fost invitată. 

Ambele părți au evitat discuțiile directe de pace de când negocierile dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei au eșuat în primele săptămâni ale invaziei Rusiei în februarie 2022.

Dar, în timpul unei conferințe de presă la Kiev, după vizita sa în SUA pentru un summit al alianței de apărare NATO, Zelenski a deschis ușa discuțiilor directe cu oficiali de la Moscova. "Cred că reprezentanții Rusiei ar trebui să participe la cel de-al doilea summit", a declarat Zelenski, descriind pregătirile pentru o reuniune ulterioară a aliaților Ucrainei.

În aceeași conferință de presă, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a-și apăra pe deplin spațiul aerian, adăugând că dorește, de asemenea, ca partenerii occidentali să trimită mai multe avioane de luptă F-16 decât cele deja promise.

Kievul a "pierdut inițiativa" pe linia frontului

O întârziere de șase luni în ceea ce privește asistența militară din partea SUA, cel mai mare contributor unic pentru Ucraina, înseamnă că forțele Kievului au "pierdut inițiativa" pe linia frontului, a declarat Zelenski.

Înalți oficiali ai UE vor boicota reuniunile informale găzduite de Ungaria în perioada în care această țară deține președinția rotativă a UE, după ce premierul pro-rus al Ungariei, Viktor Orbán, a organizat o serie de reuniuni cu liderii de la Moscova și Beijing pe tema Ucrainei și a dialogului dintre cele două țări implicate în război, care au provocat furia partenerilor europeni. 

Decizia extrem de neobișnuită ca președintele Comisiei Europene și alți înalți funcționari ai organismului să boicoteze reuniunile a fost luată "în lumina evoluțiilor recente care marchează începutul președinției ungare [a UE]", a postat luni pe X purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel