Schimbare cu literatura obligatorie din şcoli. Autorii contemporani, ceruţi de elevi în manuale. Ce facem cu clasicii
Scriitorul Daniel-Cristea Enache a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum ar trebui să arate programa şcolară în ceea ce priveşte literatura.
Asta în contextul în care în ultimii ani din ce în ce mai multe voci (elevi, părinţi şi chiar profesori) au cerut actualizarea programei prin adăugarea unor autori contemporani pe lista lecturilor obligatorii, în dauna unor clasici.
"Eu cred că întotdeauna trebuie păstrat un echilibru, o moderaţie, în orice domeniu, mai ales în una atât de sensibilă precum aceea a programelor şi a canonului şcolar. Trebuie un echilibru între autorii clasici, cum ar fi Eminescu, Caragiale, Creangă, Maiorescu, apoi autorii din epoca interbelică, Rebreanu, Arghezi, Hortensia Papadat Bengescu, Camil Petrescu, autorii din epoca post-belică, la fel de importanţi, cu cei contemporani.
La contemporani, mă refer la autori care s-au afirmat şi, mulţi dintre ei, s-au născut după 1990. Asta ca să fie în manuale şi literatură care s-a scris astăzi, nu doar literatură de acum 50-100 de ani.
În opinia mea, elevul trebuie să aibă acces la toţi scriitorii reprezentativi din aceste epoci", a declarat Daniel Cristea Enache pentru DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News