Data publicării:

Schengen. Proiect-pilot vizând mai buna protecţie a frontierelor externe a UE, lansat și în Bulgaria

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un proiect-pilot vizând mai buna protecţie a frontierelor externe a Uniunii Europene a fost lansat în Bulgaria, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite dpa.  

'Întărirea graniţelor externe cu măsuri sporite de supraveghere ce vor fi implementate la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia este o prioritate-cheie', a subliniat executivul UE într-un comunicat.

Proiectul prevede securizarea frontierei cu Turcia cu vehicule, camere de supraveghere, drumuri şi turnuri de supraveghere, potrivit unei declaraţii a şefei Comisiei, Ursula von der Leyen.

Un prim proiect-pilot în domeniul securizării frontierelor externe ale UE a fost lansat vineri în România. Acesta se concentrează pe repatrieri, managementul frontierelor şi cooperare internaţională şi va fi implementat cu sprijin operaţional, tehnic şi financiar puternic din partea Comisiei şi a agenţiilor europene specializate, precum Europol şi Frontex.

Proiectele-pilot din România şi Bulgaria au fost anunţate la un summit UE în urmă cu o lună.

Migraţia spre Uniunea Europeană a crescut din nou anul trecut, determinându-i pe liderii UE să convoace luna trecută un summit special pentru a căuta noi măsuri de stoparea a sa.

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, vineri, lansarea proiectului-pilot care prevede implementarea de către România a mai multor instrumente din domeniul protecţiei graniţelor externe ale Uniunii Europene, subliniind că acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care ţara noastră l-a luat în ceea ce priveşte soluţionarea în mod durabil a migraţiei.

'Salut lansarea proiectului-pilot care prevede implementarea de către România a mai multor instrumente din domeniul protecţiei graniţelor externe ale Uniunii Europene, precum azilul, returnările şi, bineînţeles, managementul frontierelor. Autorităţile noastre vor avea şansa de a arăta partenerilor europeni modul în care bunele practici româneşti în aceste domenii pot fi implementate la scară largă. Acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care ţara noastră l-a luat în ceea ce priveşte soluţionarea în mod durabil a migraţiei', a afirmat Ciucă, într-o postare pe pagina sa de facebook.

El a adăugat că, în acest demers de anvergură europeană, România vine cu o experienţă care presupune securizarea frontierei externe a UE într-o zonă geografică strategică, gestionarea eficientă a migraţiei şi, implicit, asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetăţenii europeni.

'Punctul de pornire al acestui important proiect-pilot este scrisoarea de intenţie semnată azi de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, şi de ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode. În acest nou proiect european, contribuţiei româneşti i se vor adăuga sprijinul operaţional, tehnic şi financiar al Comisiei de la Bruxelles şi al instituţiilor europene specializate, precum Agenţia UE pentru Azil, EUROPOL şi FRONTEX', a menţionat Ciucă, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel