Data publicării:

Schemă controversată cu donațiile pentru cazurile medicale în România. Sigur ai văzut-o, în majoritatea anunțurilor, când ți s-au cerut bani

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Atunci când se strâng donații pentru un caz medical, vedem că banii ajung în clinicile din afară...

... deși majoritatea operațiilor s-ar putea face în România. Avem și în țara noastră spitale în care se fac intervenții chirurgicale complexe, doar că unora li se pare mai de bonton să meargă în afară chiar și pentru operații ușoare.

Despre acest subiect au vorbit jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV.

„Am văzut o chestie interesantă atunci când se strâng donații. Se strâng bani pentru câte un caz dramatic pentru vreun copilaș. Se strâng bani pentru operații în străinătate. 95% dintre operațiile respective pot fi făcute în România, în clinici private. Doar pentru un număr mic de cazuri rămâne calea străinătății pentru că nu există experiență pe acele cazuri, nu pentru că nu ar exista tehnologia necesară.

De ce oamenii care cer donații nu vin să spună: „strângem bani pentru operații în România?” Toate donațiile se strâng pentru operații în străinătate... Există spitale private în România care pot rezolva foarte multe cazuri. Ai posibilități și în România să te operezi, la prețuri mai mici ca în străinătate. Cu aceiași bani strânși pentru un caz, tratezi două în România”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea „Nod în papură”.

Sociologul Alfred Bulai a spus că unii merg chiar și pentru o apendicită la Viena sau pentru orice altceva banal: „Avem, din păcate, acest model cu mersul în afară. Este o chestiune de capital simbolic al tău... Sunt și operații foarte complicate, dar unii care merg la Viena nu au probleme extraordinare. (...) Sunt convins că, de foarte multe ori, sunt profesioniști extraordinari în zona medicală românească”.

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel