Scenariu de COȘMAR pentru România. Sume colosale în joc
Azamat Zhangulov, vicepreședintele KazMunayGas International, a spus la DC News : "cifra noastră de afaceri în România este de cca. 5 miliarde dolari, așadar... pe an".
Jucătorul gigantic de pe piața mondială a plătit către statul român, sub formă de impozite, circa 12 miliarde de euro.
"Am plătit taxe în valoare de 1 miliard de euro... Da, în fiecare an, deci impozitul plătit până acum de când suntem în România este de 12 miliarde euro. Acestea au fost taxele plătite la buget de la achiziția PetroMidia", a spus Azamat Zhangulov, vicepreședintele KazMunayGas International la DC News Live.
DC News: De ce vor să vă închidă afacerea aici în România ?
"Nu cred că își dorește cineva să ne închidă afacerea. Ar fi o prostie să închizi cea mai mare rafinărie, unul din cei mai mari contribuabili, unul din cei mai mari exportatori, și asta pentru că jucăm un rol crucial în stabilizarea monedelor naționale, producând și exportând, ceea ce se traduce în flux de dolari către România", ne-a mai declarat Azamat Zhangulov.
[citeste si]
Întrebat ce se va întâmpla când proiectele de la Marea Neagră vor deveni operaționale și dacă la Marea Neagră ar începe să se producă petrol românesc, vicepreședintele KazMunayGas International a spus: "Rafinăria noastră este destul de flexibilă în ceea ce privește resursele, așadar suntem în măsură să producem diferite tipuri de petrol și știm din caracteristicile avute că țițeiul de la Marea Neagră va fi foarte bun calitativ și că nu va conține mult sulf și suntem siguri că putem gestiona situația, poate cu ajutorul unor investiții suplimentare, dar nu e o problemă. Dar nu întrevăd un așa mare flux dinspre Marea Neagră în următorii 5-6 ani. Dacă va fi pe filiera consacrată, poate vom avea o reconfigurare a sistemului și cine știe cum vor decurge lucrurile... Mai avem, de asemenea, suficient spațiu pentru a crește capacitatea rafinăriei, dacă producția din zona Mării Negre va fi atât de mare pe cât se preconizează, deoarece e mai bine să rafinezi țițeiul decât să vinzi materia primă, brută. Îi putem spori capacitatea, putem analiza ce fel de produse putem realiza cu țițeiul provenit de la Marea Neagră, dar, până în momentul de față, nu întrevăd nimic la orizont".
Răspunsul integral începând cu minutul 9:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News