Scenarii privind inflația. Isărescu: Proiecțiile ne spun că plafonarea se extinde dincolo de 31 august 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a spus ce se va întâmpla cu inflația în perioada următoare.

În cadrul unei conferințe de presă privind raportul trimestrial asupra inflației, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a venit cu explicații privitoare la scenariile inflației în următoarea perioadă:

„Am făcut o traiectorie privitoare la ce se va întâmpla cu inflația dacă se va prelungi plafonarea. În ceea ce privește plafonarea prețului la energie, în absența altor informații până în momentul în care am aprobat raportul, au fost încorporate în proiecția macroeconomică doar măsurile de plafonare a prețului a energiei în vigoare la momentul aprobării raportului, pe 8 noiembrie. Am mai făcut o traiectorie rapidă, constatând, de vineri până astăzi, că plafonarea s-a extins dincolo de august 2023.

În ceea ce privește efectele războiului din Ucraina am adoptat o poziție ușor pozitivă, dar nu optimistă. Nu vedem răutăți masive. La prețurilor materiilor prime avem datele care semnalează o anumită stabilizare a cotațiilor, blocajele în lanțuri globale de valoare adăugată le vedem într-o disipare treptată sincopelor, pentru situația epidemiologică nu avem date care să ne arate o resurgență a infecțiilor Covid-19, iar mixul de politici macroeconomice este pozitiv. Am lucrat bine cu Guvernul, vedem în continuare o normalizare a politicii monetare.

Nu o să găsiți nicăieri în comunicatul nostru ideea că oprim întărirea politicii monetare. Nu spunem cum, când, cu cât. Avem foarte multe incertitudini! Suntem într-un efort de normalizare și acest efort de normalizare a politicii monetare este coroborat cu o rețea probabilă. Lucrăm cu Consiliul Fiscal, care este și membru în comitetul de politică monetară, este și consilier al guvernatorului, iar comunicarea cu Ministerul Finanțelor este permanentă, în fiecare zi, prin direcțiile de resort.

În ceea ce privește creșterea economică în UE, inflația din zona euro, la sfârșitul acestui an vedem inflația în jur de undeva 16%. Dacă vă uitați la noiembrie anul trecut, în cazul IPC-ului, creșterea lunară a fost aproape zero. Când va apărea inflația, pe 11-13 decembrie, probabil că va fi peste 15%“, a spus Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rata dobânzii, majorată



BNR estima în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. De asemenea, banca centrală anticipa în mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru sfârşitul acestui an şi de 6,7% pentru anul viitor.

Conform băncii centrale, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie uşor ascendentă până la sfârşitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a şocurilor de ofertă, cât şi a presiunilor din partea cererii agregate.

În scenariul de bază, tendinţa descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflaţiei IPC timp de 4 trimestre.

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

În prezentare se menţionează că extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază şi, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendent. 

Isărescu, anunț despre ROBOR: Să dăm timp celor cu credite în lei

Ăn cadrul unei conferințe de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a vorbit despre ROBOR:

„Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună! Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.

O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul (...)“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel