Cum se transmite scarlatina. Dorobăț: Bolile nu mai sunt ca la carte. Trebuie să ne schimbăm și noi comportamentul față de ele
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Scarlatina se răspândeşte uşor iar complicaţiile pot fi fatale. 

Scarlatina este o boală cauzată de infecția cu streptococul beta hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes), cu manifestare cutanată, ce afectează în special copiii, însă pot apărea cazuri și în rândul adulților, cei mai expuși fiind părinții copiilor de vârstă școlară, precum și adulții care sunt în contact cu cei mici.

Simptome

Simptomatologia scarlatinei include:

- limba zmeurie, ca urmare a descuamării straturilor superficiale ale mucoasei

- dificultăți la înghițire

- ganglioni limfatici măriți, sensibili la atingere

- dureri de cap, abdominale sau musculare

- greață

- vărsături

- febră mare, însoțită adesea de frisoane

- gât roșu și dureros

- erupție cutanată.

”Fiind o boală care are manifestări cutanate, părinții care au copii în colectivitate, la școală sau la grădiniță, dacă observă astfel de manifestări, care sigur, pot fi minore, alergice, dar pot însemna și o boală contagioasă, cum este rubeola, cum este rujeola și iată și scarlatina, dacă cel mic prezintă în special febră, însoțită de erupții cutanate și durere în gât, atunci, da, posibil să fie scarlatină și ar trebui să se prezinte la medic”, a spus medicul infecționist, care a subliniat că o particularitate a erupției cutanate este că ”nu apare pe față”.

Diagnostic și tratament

Potrivit medicului infecționist, diagnosticarea se face în urma unei examinări fizice a copilului, iar pentru confirmarea bolii se efectuează exsudatul faringian, considerat ”investigația de aur”, ce este necesar pentru determinarea streptococului beta hemolitic de grup A, însă, subliniază dr. Carmen Dorobăț, exsudatul faringian trebuie făcut chiar și de contacții copilului respectiv.

Citeşte mai mult pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel