Scăpăm de dosarul cu şină? Instituţiile din România, obligate să se digitalizeze
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 08 dec 2022, 10:43
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ce ne aşteaptă pe viitor? Vom mai sta la cozi cu dosarele la subraţ?

Camera Deputaților a votat o lege prin care instituțiile publice nu vor mai putea solicita persoanelor fizice sau juridice dosare cu șină. Aceste prevederi se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.

„Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar”, potrivit amendamentului votat de Camera Deputaților.

În cazul în care o instituție publică cere copii fizice pentru documentele respective, instituția va trebui să asigure gratuit fotocopierea documentelor.

Totodată, insituțiile publice vor trebui să pună la dispoziția cetățenilor și pe site-ul lor modele de formulare sau cereri pentru toate serviciile publice furnizate, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

Proiectul a fost inițial respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Pentru a putea intra în vigoare legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Bani europeni pentru digitalizare

Adrian Răulea, Secretar de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a invitat antreprenorii să acceseze fondurile programelor europene de finanțare a proiectelor de digitalizare și a recomandat atenție în pregătirea acestora. „În ceea ce privește IMM-urile, avem două programe mari care pot finanța această componentă de digitalizare. Vorbim despre Planul Național de Redresare și Reziliență și Planul Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare. Cumva, cele două programe se completează și combinate, sunt aproape 3 miliarde de euro disponibili pentru digitalizare. Bineînțeles, și pentru IMM-uri și pentru autorități publice și toți beneficiarii. Avem un cadru în care chiar există bani disponibili pentru componenta de digitalizare și cred că cel mai important este să avem proiecte pregătite, mature, care să fie realizate cu acest sprijin”, a declarat Adrian Răulea, potrivit Economica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?