Scandalurile prin care a trecut Credit Suisse Bank: spălare de bani, încălcarea regulamentelor internaţionale, conturi ale politicienilor corupţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Credit Suisse Bank este, poate, cea mai cunoscută bancă din lume zilele astea. Totul din cauza problemelor financiare prin care trece instituţia. De-a lungul timpului, însă, aceasta a trecut prin mai multe scandaluri de răsunet. 

Spre exemplu, în vara anului 2022, atât Credit Suisse Bank, cât şi un fost angajat, au fost găsiţi vinovaţi de Curtea Penală Federală din Elveţia pentru că nu au împiedicat spălarea de bani. În proces au fost încluse mărturii despre crime şi bani băgaţi în valize, şi a fost văzut ca un test pentru procurori pentru adoptarea unor măsuri mai dure împotriva băncilor din Elveţia. 

Concret, banca şi fostul ei angajat au fost găsiţi vinovaţi pentru că nu au luat suficiente măsuri pentru împiedicarea unei presupuse bande de traficanţi de cocaină din Bulgaria pentru a spăla bani prin intermediul Credit Suisse, în perioada 2004-2008. Se pare că fostul manager pentru relaţii a ajutat la ascunderea originii banilor pentru clienţi prin tranzacţii de 146 milioane de franci elveţieni, inclusiv 43 de milioane de franci în numerar. 

CITEŞTE ŞI - Credit Suisse apelează la împrumuturi după ce arabii au refuzat finanțarea suplimentară

Dosare de evaziune, încălcarea regulamentelor internaţionale, mii de conturi ale politicienilor corupţi

În februarie 2022, banca a fost acuzată că are 18.000 de conturi ale unor străini care şi-au ascuns banii în Elveţia. Printre cei care deţineau aceste conturi s-ar fi numărat politicieni corupţi, criminali, spioni, dictatori şi alte personaje dubioase. 

Spre exemplu, unul dintre clienţii Credit Suisse ar fi familia unui şef egiptean de informaţii care a supravegheat torturarea suspecţilor de terorist pentru CIA, dar şi un italian care ar fi spălat fonduri pentru Ndrangheta. 

În 1999, banca a fost acuzată de Japonia că a împiedicat Fiscul să facă o investigaţie a activităţilor care au ajutat clienţii să evite taxele. În Japonia, băncii i-a fost retrasă licenţa de funcţionare. În 2009, Credit Suisse a făcut o înţelegere cu Departamentul de Justiţie al SUA şi a plătit 536 milioane de dolari, în urma unui dosar de încălcări ale sancţiunilor impuse Iranului şi Sudanului între 1995 şi 2007. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel