Scandalul SwissLeaks. ANAF va primi de la Fiscul francez datele despre conturile secrete ale romanilor la HSBC Private Bank
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Agenția Națională de Administrare Fiscală  urmează să primească de la Fiscul francez datele despre toți  românii care au deținut sau dețin conturi secrete la banca HSBC, precizează hotnews.ro . 

Gelu Diaconu, șeful ANAF, va primi de la Paris in cursul acestei luni lista completa cu cetatenii romani care si-au depus banii la filiala elvetiana a bancii, HSBC Private Bank, fara sa-i declare in Romania, potrivit unor surse guvernamentale.

Scandalul SwissLeaks a fost  declanșat in  februarie, 2015, de o investigatie jurnalistica a ziarului francez Le Monde, care a zguduit lumea financiara prin dimensiunea evaziunii fiscale dezvaluite. Din acel moment, mai multe institutii de control din state europene au inceput verificarea datelor.

Citește și: SwissLeaks: Banca HSBC, anchetată de procurori. Percheziții la sediul din Geneva

Lista cu cetatenii romani care detin sau au detinut conturi secrete la HSBC Private Bank va putea fi utilizata pentru compararea cu declaratiile de avere ale demnitarilor si functionarilor publici pentru a verifica daca exista oameni politici sau inalti functionari care au omis din declaratiile de avere mentionarea acestor conturi.

De asemenea, lista completa a conturilor poate fi comparata cu declaratiile posesorilor de averi mari. Reamintim ca programul de control al marilor averi a fost inceput de Fisc in anul 2011 si pana acum a avut in vizor 400 de persoane cu averi de cel putin 20 de milioane de euro.

Citește și: Swissleaks: Jean Valvis, cumnatul lui Geoană și soția lui Mihai Tănăsescu au conturi bancare secrete

Le Monde a intrat la inceputul anului 2014 in posesia unor date bancare, referitoare la perioada 2005-2007 si care indicau o frauda la scala intrnationala. Publicatia franceza a impartit datele financiare cu 6 institutii media internationale, coordonate de ICIJ, un consortium de jurnalisti de investigatie. Printre acestea se numara The Guardian si BBC Panorama.

In ceea ce priveste romanii cu conturi la HSBC Private Bank, jurnalistii de la Rise Project au aratat in investigatii de presa ca mai multe nume grele din politica si mediul de afaceri ar fi detinut asemenea conturi. Printre ei se numara Viorel Hrebenciuc, Daniela Florentina Ganea - sotia lui Mihai Tanasescu, Ionut Costea - cumnatul lui Mircea Geoana, si oamenii de afaceri Vladimir Cohn si magnatul imobiliar Sorin Creteanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel