Scandalul Iohannis-Dăncilă în presa internațională
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Fluxul agenției de știri Reuters a relatat despre conflictul instituțional din România dintre Președinție și Guvern în următorii termeni:  „Președintele României i-a cerut vineri prim-ministrului să demisioneze după ce aceasta a susținut o înțelegere secretă de a muta ambasada în Israel la Ierusalim, depășindu-și atribuțiile de politică externă” .

Reuters mai menționeză că „Șeful statului nu poate demite premierul, însă Președintele Klaus Iohannis poate declanșa un vot de neîncredere, căruia prim-ministrul Viorica Dăncilă îi poate supraviețui cu ușurință, având în vedere majoritatea puternică a partidului ei în Parlament”.

Președintele acuză lipsa de consultare

Redând succint declarațiile celor doi lideri ai României cu atribuții de reprezentare la nivel internațional, Reuters adaugă că: „Orice decizie cu privire la mutarea ambasadei este la latitudinea președintelui, care a spus că nu a fost consultat în această privință sau în legătură cu vizita pe care Dăncilă a întreprins-o în Israel împreună cu liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea”.

Chestiune de drept internațional

„Dăncilă a spus că memorandumul pe care l-a aprobat este confidențial și nu a putut fi făcut public deocamdată. Iohannis - care are ultimul cuvânt în chestiuni de politică externă - a spus că mutarea ambasadei la Ierusalim, care nu este unanim recunoscut drept capitală a Israelului din cauza suveranității disputate cu palestinienii, ar putea încălca dreptul internațional”, încheie agenția de presă citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel