Scandalul Dieselgate, Volkswagen. România, codașă la reparații
În Uniunea Europeană, majoritatea maşinilor Volkswagen au fost reparate, iar cel mai scăzut procent este în România.
Grupul german Volkswagen a reparat milioane de vehicule implicate în scandalul manipulării emisiilor poluante, dar trebuie să facă mai mult pentru a-i mulţumi pe clienţi, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite AFP.
Volkswagen a recunoscut că, în perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, declanşând cel mai mare scandal din istoria companiei.
'În mare parte Volkswagen a îndeplinit planul de acţiune promis', a afirmat Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, adăugând că procentul realizării reparaţiilor diferă de la 96% din maşini în Germania, până la 36% la vehiculele din România.
Până în 2020
Clienţii care nu au beneficiat încă de repararea maşinilor pot până în 2020 să rezolve această problemă, a explicat oficialul european. Atitudinea VW faţă de proprietarii de maşini din Europa a fost una de desconsiderare, a declarat Jourová. În SUA, grupul german a acceptat să plătească compensaţii clienţilor şi dealerilor. Comisia Europeană şi autorităţile pentru protecţia consumatorilor din UE regretă de asemenea că 'firma nu a acordat garanţii depline şi clare în cazul problemelor care ar putea apărea după reparaţii'.
Volkswagen a reparat aproximativ 80% din cele 8,5 milioane de vehicule vândute în Europa cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul Dieselgate a costat până acum grupul Volkswagen peste 25 de miliarde euro în răscumpărări, amenzi şi compensaţii iar compania este implicată în continuare în dispute juridice atât în Germania cât şi peste hotare.
Vezi și: Rupert Stadler, directorul general de la AUDI, arestat în Germania
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News