Scandalul dezinfectanților, dovada supremă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp

Există o probă simplă, pentru care nu sunt necesare laboratoare acreditate, din țară sau din occident, care să ne spună dacă HexiPharma a respectat sau nu ce era trecut pe etichetă. Ministerul Sănătății a cerut anchete în spitale, sigilarea unor mostre, măsurarea concetrației în laboratorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie…Și, ca de obicei, vor urma testări în laboratoare din străinătate. Mi se pare jignitor pentru o țară cu pretenții să nu poată măsura concentrația unei substanțe, într-o soluție, dar așa merg lucrurile pe la noi. Nici când aveam laboratoare acreditate, cum a fost în cazul vaccinului antigripal, nu ne-am lăsat până n-am adus scandalul în fața instituțiilor internaționale.

O fi nevoie de toate astea, pentru un eventual proces. Dar, în paralel cu ancheta Ministerului Sănătății se desfășoară ancheta penală. Iar aici lucrurile sunt simple, nu țin de laborator, ci de calculator. Procurorii pot ridica toate documentele comerciale ale firmei. Substanța utilă se importă, fiind doar diluată și ambalată în România. Dacă se știe cât biocid s-a importat și cât dezinfectant a fost vândut, se calculează imediat concentrația. Vămile sunt acreditate, la fel bilanțul contabil.

Casa Națională de Asigurări a propus această metodă simplă de verificare, în cazul laboratoarelor: câte analize au decontat, câți reactivi au importat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel