Data publicării:
Scandal Premiul Nobel. Academia Suedeză, obligată la reformă
După ce a făcut public faptul că nu va acorda Premiul Nobel pentru Literatură în acest an, Academia Suedeză a anunțat că se va concentra asupra reformelor interne și refacerii imaginii pătate a instituției.
Decizia Academiei Suedeze de a nu decerna în 2018 cea mai prestigioasă distincție din lume pentru literatură a fost secondată de anunțul că instituția va intra într-un proces de reformă.
Criza de imagine din ultima perioadă a fost cauzată de soțul uneia dintre membrele Academiei, demisionară la mijlocul lunii trecute. Acesta a fost acuzat de hărțuirea sexuală a 18 femei, dar și de divulgarea frauduloasă a numelor laureaților Premiului Nobel pentru Literatură.
Regele, promotorul transformărilor
Însuși regele Suediei a a intervenit pentru a implementa reforme în cadrul Academiei, fondată de înaintașul său Gustav al III-lea în 1786 și al cărui protector este fiecare monarh suedez în exercițiul funcției.
Numirile în cadrul Academiei se făceau pe viață și nu exista nicio procedură prin care membrii să demisioneze, ceea ce însemna că acei membri care se retrăgeau nu puteau fi înlocuiți.
Săptămâna trecută, regele Carl Gustaf a revizuit regulile în așa fel încât să permită membrilor să demisioneze. De asemenea, acei membri care nu participă timp de doi ani la rând la activitățile Academiei sunt considerați demisionari.
Reforme structurale
Și alte schimbări sunt în program. Pe lângă decizia de a amâna decernarea premiului pentru literatură, Academia a început un proiect de modificare a modului în care funcționează, căutând în același timp să-și păstreze moștenirea istorică.
În afara dreptului de a demisiona, procedurile referitoare la conflictul de interese și informația secretă vor fi optimizate, iar comunicarea externă a instituției va fi modernizată, se arată într-un comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News