Data publicării:

Scandal Pegasus în Ungaria. Se cere demisia guvernului Orban pentru acuze grave

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Opoziția din Ungaria cere demisia întregului guvern pentru presupusa supraveghere prin software-ul Pegasus.

Opoziția din Ungaria a cerut demisii la nivelul guvernului condus de Viktor Orban din cauza unor acuzații de spionaj. Conform The Guardian, cabinetul condus de liderul maghiar de extremă dreapta ar fi ales jurnaliști, moguli media și personalități politice drept potențiale ținte ale programului de spionat Pegasus.

Aceste acuze au fost publicate săptămâna trecută de sursa citată și alți membri ai consorțiului care a adus la suprafață situația Pegasus, fiind susținute de analize ale telefoanelor mobile făcute de Amnesty International. Astfel, s-a descoperit că un număr de dispozitive a fost afectat de programul de spionaj Pegasus, vândut de compania israeliană NSO Group.

Opozanții cer ca măcar ministrul Justiției să demisioneze

 

„În cel mai bun caz, măcar ministrul Justiției să demisioneze”, a spus primarul capitalei Budapesta, Gergely Karacsony. Politicianul este cel mai probabil adversar al lui Orban pentru postul de premier la alegerile din primăvara anului 2022 și a făcut declarațiile într-un interviu de marți.

Luni dimineața, maghiarii au protestat împotriva guvernului din cauza situației Pegasus, iar manifestația a avut cam 1.000 de participanți. „Acest scandal arată că nu putem să mai vorbim despre un stat de drept în Ungaria”, a transmis parlamentarul maghiar Anna Donath, din partidul de opoziție Momentum. „Cerem demisia întregului guvern”.

Ce spune legea maghiară despre astfel de cazuri

 

În legea maghiară scrie că în cazuri în care siguranța națională este în joc, serviciile de informații pot institui supravegherea fără mandat, ci doar cu parafa Ministerului Justiției. Liderul de la Justiție, Judit Varga, a negat să spună dacă guvernul ungar folosește sau nu Pegasus, însă aceasta a explicat că „orice țară are nevoie de astfel de unelte”. Ministrul nu a vorbit despre justificarea privind siguranța națională poate fi folosită în cazul supravegherii jurnaliștilor, afaceriștilor sau politicienilor care pică în dizgrațiile guvernului.

Într-un interviu de la începutul lunii cu Le Monde, Varga a spus că este o „provocare” întrebarea dacă va autoriza vreodată supravegherea unui jurnalist. Mai târziu, oficialii din minister au cerut ca întrebarea și răspunsul să fie șterse din interviu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel