Data actualizării:
Data publicării:

Scandal pe programul "Rabla Taxi", la vârful Capitalei. Firea, ținta Opoziției

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Gabriela Firea FOTO AGERPRES
Gabriela Firea FOTO AGERPRES
Consilierii municipali USR şi PNL au criticat proiectul conform căruia taximetriştii vor putea beneficia de eco-vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru achiziţionarea de autoturisme noi, mai puţin poluante, în timp ce primarul general, Gabriela Firea, a afirmat că programul ar putea fi continuat şi în 2021.

În debutul şedinţei, primarul general, Gabriela Firea, a precizat că din totalul de 10.055 de licenţe de taximetrie din Bucureşti, 7.500 sunt legale şi regulamentare, celelalte fiind în diverse stagii litigioase.

"Din aceste 7.500 de taximetre, 5.500 sunt poluante. Aici încearcă proiectul nostru să rezolve problema poluării şi ţintim direct din 1 ianuarie 2020 acordarea a 3.000, pentru început, de eco-vouchere pentru taximetre, în Programul 'Rabla Taxi', urmând ca anul următor să fie acordate şi celelalte 2.500 de eco-vouchere pentru taximetre. Efortul aţi putea să spuneţi că este mare. Dar este mic comparativ cu tot ceea ce se va întâmpla ca efecte pozitive în oraş. Repet: pentru sănătatea noastră, a copiilor noştri, a celor care ne vizitează, mult mai importantă este prevenţia decât tratarea unor boli care sunt potenţate de poluare", a susţinut Firea.

Ea a aminitit că Bucureştiul şi alte câteva oraşe importante din ţară au primit avertisment de infringement de la Comisia Europenă cu privire la calitatea aerului. Potrivit primarului, un bucureştean parcurge cu autoturismul personal, în medie, 30 de kilometri/zi, în timp ce un taximetrist poate ajunge până la 150 de kilometri zilnic.

"O surpriză" pentru grupul liberal

Consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu a declarat că proiectul a reprezentat "o surpriză" pentru grupul liberal, care a aflat abia luni seară despre el, şi a atras atenţia că măsura va avea un impact bugetar de zece milioane de euro. În opinia sa, în Bucureşti calitatea transportului de taxi este "execrabilă", maşinile "arată foarte prost", dar asta nu înseamnă că bucureştenii trebuie să îi susţină din banii lor pe patronii companiilor să îşi înnoiască parcul auto.

"Practic, acum cred că cineva vrea să îşi înnoiască pe banii bucureştenilor parcul auto. Pentru că, dacă ne uităm că un Logan Euro 6 costă 6.800 de euro şi 3.000 de euro ia de la Primărie, din punctul meu de vedere este un program cam ţintit către anumite companii de taxi, care deţin şi vor deţine în 2020 şi 2021 licenţe. Din punctul meu de vedere, calitatea serviciului de transport poate să fie crescută prin investiţiile care trebuie să aparţină companiilor de taxi, pentru că de aceea ai o afacere: investeşti în ea, după care scoţi profit. Dar trebuie să şi investeşti. Nu este normal ca bucureştenii să investească pentru aceste companii. Ceea ce trebuie să facă Primăria este să reglementeze şi să aplice standardul de calitate pe care l-a reglementat", a arătat el, într-o declaraţie acordată presei.

"E o măsură discriminatorie"

Reprezentantul USR Roxana Wring a susţinut că proiectul "se înscrie în traiectoria vouchere pentru votanţi".

"Din punctul nostru de vedere este vorba de a pune din nou bani în buzunarele patronilor de taxi. E o măsură discriminatorie şi anticoncurenţială, pentru că favorizează un anumit segment şi defavorizează restul bucureştenilor care-şi plătesc taxele. Nu aşa se face reducerea poluării în Capitală, ne trebuie metode integrate. (...) Considerăm că cei 10 milioane de euro care se vor da astfel vor putea, de exemplu, fi alocaţi transportului în comun sau pistelor de bicicletă sau creării acelor culoare unice pentru transportul public, astfel încât să reducem cu adevărat poluarea", a menţionat Wring, într-o declaraţie acordată presei.

Consiliul General al Capitalei a adoptat în şedinţa de marţi un proiect de hotărâre care vizează acordarea a 3.000 de eco-vouchere a câte 15.000 de lei pentru achiziţionarea de autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii, de către transportatori autorizaţi care deţin autorizaţii taxi. Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achiziţiona autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii - Euro 6, non-diesel, hibride sau electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel