Scandal monstru. Lucian Isar, acuzații grave la adresa conducerii BNR
Lucian Isar, într-o postare pe blog, face acuzații grave la adresa conducerii BNR, care în momentul în care instituție a ieșit pe pierdere, acestea au fost acoperite din bugetul statului. De asemenea, Isar vine cu o acuzație terifiantă: când BNR a făcut profit, acest lucru s-a dadorat împrumuturilor de la FMI, șefii instituției bancare oferindu-și bonusuri de performanță.
"Potrivit legii, eventualele pierderi înregistrate de banca centrală sunt acoperite de la buget.
Totuşi, raportul instituţieip arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare.
Pe de altă parte, BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, tot către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit," scrie Isar pe blog
"Bonusul de "pana in 10%" din profit (de aici apare ca merg pana in buza cu 9,99%) il iau unii angajati BNR in fiecare an in care "fac profit" pe emisiune monetara, rezerva valutara a statului, aur, mentinerea de dobanzi si rezerve minime la niveluri ridicate etc.
Rezultatul BNR din 2012 este influentat pozitiv de jumbo imprumutul contractat de Romania cu FMI, la recomandarea corifeilor din BNR.
Banii sunt fungibili si se pare ca angajatii Curtii de Conturi au dificultati in a estima,la rubedenii si cunostinte, cat din veniturile generate direct si indirect de imprumutul de la FMI au intrat in "fondul de participare a salariaţilor la profit".
Împrumut prea mare de la FMI
Romania a luat un imprumut mult prea mare de la FMI.
Fara prea multe cunostinte economice, oricine poate intelege ca a fost acceptat un imprumut prea mare lecturand urmatoarele considerente:
– la momentul estimarii dimensiunii imprumutului, FMI si BNR considerau ca in 2009, cresterea economica va fi de 3% ( faimosii 5% in urmatorii 10 ani ruminati de Guvernatorul Isarescu);
– In 2009 economia Romaniei a "crescut" (datorita franarii excesive a economiei reale prin parghia monetara si de credit) cu minus 7,1%
[citeste si]
– Diferenta de prognoza de 10,1% din PIB doar pentru un singur an, adica aproximativ de 15 miliarde de euro se regaseste in rateul de estimare, in folosul bonusului BNR
– Romania nu a considerat necesar sa foloseasca aproape 8 miliarde ceea ce reprezinta o alta dovada a supradimensionarii creditului cerut si aflat la dispozitia BNR.
Ca si trivia in aceeasi perioada in care BNR accepta cu bratele deschise creditul supradimensionat, Cehia a protestat public pentru eroarea de estimare si incercarea de supradimensionare a imprumutului sugerat in cazul lor iar Turcia a tras de timp un an, pana era evident ca nu mai este nevoie de imprumut.
Motivele pentru supradimensionarea creditului ies la iveala pe masura ce se schimba decidentii implicati.
Unul dintre acestea este de legat de posibilitatea folosirii fondurilor de la FMI de catre BNR, regasit in profitul raportat in acei ani si in bonusuri.
BNR, pierderi după Revoluție
Banca Nationala a Romaniei a avut in majoritatea anilor de dupa revolutie pierdere.
Cand a avut pierdere suma a fost acoperita de la bugetul statului.
Cand a reusit sa treaca pe profit, cum sunt anii cu imprumuturi FMI, si-au acordat bonusuri de performanta (limuzinele, 5 bucati a 1 milion de euro au fost achizitionate si in ani cu pierderi)", mai scrie Lucian Isar pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News