Scandal la TVR din cauza unei melodii difuzate în cadrul emisiunii Marinei Almășan. Culisele conflictului / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Marina Almășan
Marina Almășan
TVR va cerceta disciplinar persoanele responsabile pentru abaterile din emisiunea „Rivalii” sancţionate de CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat Televiziunea Română, în şedinţa din data de 13 iunie, cu „somaţie publică” pentru difuzarea unei melodii cu trimiteri de natură sexuală, interpretată de solistul Daniel Iancu, în cadrul emisiunii „Rivalii”, transmisă pe TVR 2, şi pentru o glumă a prezentatoarei Marina Almăşan, referitoare la căsătoriile din India.

Având în vedere situaţia creată, conducerea postului TVR 2 a solicitat Preşedintelui Director-General al SRTv constituirea unei comisii disciplinare, care să cerceteze disciplinar persoanele responsabile de abaterile sancţionate de CNA.

Preşedintele - Director General, Dan Cristian Turturică, a aprobat cererea şi a dispus constituirea comisiei disciplinare.

Televiziunea Română regretă acest incident şi prezintă scuze publice telespectatorilor.

Cum se apără Marina Almășan într-o postare pe Facebook:

„Această postare nu are nici încarcatură belicoasă, nu pun pe nimeni la zid și nici nu încerc sa găsesc explicații “post factum”. Vreau doar ca telespectatorii noștri să înțeleaga sensul unui anunt al CNA-ului, care va curge curând pe ecranele TVR2: “Postul TVR2 a fost sancționat cu somație publica , pentru ediția din data de…a emisiunii “Rivalii”, care a încălcat prevederile…”.

Pentru că din astfel de anunțuri nimeni nu întelege mai nimic, voi încerca să explic. Și voi începe cu un lucru pe care probabil mai toți l-au remarcat, in peste 3 decenii de când semnez emisiuni: toate programele mele au încercat să pună în practică două mari dorinte ale mele: să fac lumea să se simtă mai bine, privindu-le (latura de divertisment) și să transmit educatie, atât cât îi este permis genului “divertisment”, căruia i-am rămas fidelă in tot acest timp.

Emisiunea “reclamată” la CNA (pe șest, culmea! de una din angajatele instituției, care a crezut că numele ei nu-l voi afla niciodată!) a fost una dintre cele mai savuroase ediții ale sezonului trecut. A pornit însă de la început cu stângul, și la propriu, si la figurat. Odata, pentru ca piciorul meu drept era în gips, dar m-am încăpățânat să nu lipsesc nicio zi de la datorie! - apoi pentru că am avut destule probleme cu invitarea în platou a controversatului medic Bacalbașa.

Una peste alta, la ce se referea “reclamanta”, luata, regulamentar, în seama, de către CNA? La faptul că, vezi Doamne, în emisiunea cu pricina, Daniel Iancu și-a interpretat hitul folk “Olguța Gelofila”, care a fost considerat a fi total nepotrivit postului public de televiziune, aducand… atingere femeii române. Melodia satirica fusese plasată - lucru de reținut! - în contextul unui dialog intre generatii, legat de emanciparea precoce, din punct de vedere sexual, a copiilor de astazi, piesa fiind un soi de “moment de relaxare” după scurtul talk-show pe aceasta temă.

Discutiile de la sediul CNA au atins și o altă anecdotă, spusă în acea ediție (nu, nicidecum cu conotatie sexuală!) și care de asemenea a fost considerată ca fiind nepotrivită pentru postul public de televiziune. Dar discuțiile au vizat, in special, melodia lui Daniel Iancu, membrii CNA admițand însă, spre fericirea mea, că întregul context al difuzării melodiei era unul corect, sănătos, educativ. La insistențele doamnei Cristina Pocora (reprezentant PNL, înțeleg) CNA a decis sancționarea TVR2 cu somație publică.

Ma întrebati cum mă simt? Confuză. Îngrijorată. Debusolată. Membrii CNA au fost de acord că “Rivalii” este, la această oră, singura emisiune educativă complexă de divertisment din mass-media româneasca. Dedicată, mai mult, in sezonul trecut, adolescenților. ( ajutați-mă, dacă ati mai văzut vreun show educativ, centrat pe această vârstă).

În același timp, ma întreb: în ce manieră, oare, să faci, în zilele noastre, un divertisment educativ, care să mai si atraga publicul, mai cu seamă tineretul, care și așa refuză să se mai uite la televizor? Cum să strecori sare și piper (așa continui să consider că fost piesa satirica a lui Daniel Iancu) într-un demers educativ, astfel încât să-l faci “comestibil” și chiar atractiv? Și cum se face că atâtea productii strălucite ale TVR - corect gândite, bine făcute (una din ele este, iată, chiar Gala UNITER de aseara) - se zbat la valori ale audienței de 0,1-0,2 la sută?!!!!!.

A devenit foarte greu să mai ții omul în fața televizorului, în zilele noastre. Gustul romanilor a devenit îndoielnic, vinde scandalul, vinde obscenul, subprodusele media obțin ratinguri nebănuite. “Divertisment educativ”?!? - iată un deziderat pe care nu cred că-l va mai atinge cineva, în vremurile noastre. Oi fi eu un Don Quijote, în luptă cu morile de vant ale Prezentului?….

Una peste alta, astăzi, în jurul orei 16, singurul talk-show de divertisment cu caracter educativ din Romania a fost sanctionat de către CNA, sub ochii mei, cu “Somație publică”... Iar tu, Daniel Iancu, nu te întrista, nu ai absolut nicio vină! Îmi asum întru totul - și nu regret deloc - invitarea ta în emisiune! Iar voi, dragii mei, dați-mi, rogu-va o mână de ajutor, să înțeleg ceea ce se întâmplă! Voi… ce părere aveți?”, a scris Marina Almășan.

VEZI ȘI: Georgică Severin: Sub pretextul războiului din Ucraina se introduc măsuri de cenzură în zona internă / video - https://www.dcnews.ro/georgica-severin-sub-pretextul-razboiului-din-ucraina-se-introduc-masuri-de-cenzura-in-zona-interna-video_918785.html

VEZI ȘI: La TVR există un număr mare de angajați, deși tot timpul aflăm că mai trebuie angajați. Georgică Severin dă cărțile pe față - https://www.dcnews.ro/la-tvr-exista-un-numar-mare-de-angajati-desi-tot-timpul-aflam-ca-mai-trebuie-angajati-georgica-severin-da-cartile-pe-fata_918436.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel