Scandal la EPPO. Timmermans, gest de revoltă. Premierul Jansa: Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua!
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 02 iul 2021, 20:28
WhatsApp
Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO
Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO
Este scandal de amploare la nivel european. Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, a făcut acuzații grave, iar Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a făcut un gest foarte rar. 

Timmermans, gest de revoltă

Joi, Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a refuzat joi să se alăture fotografiei de grup în care ceilalţi membri ai Comisiei Europene au apărut alături de premierul conservator sloven. Prin gestul său, Timmermans a dorit să protesteze împotriva ”atacului inacceptabil şi calomnios” al lui Janez Jansa la adresa a doi procurori sloveni care urmau să fie delegaţi în noul Parchet european condus de Laura Codruţa Kovesi, dar care nu au mai ajuns în aceste funcţii din cauza opoziţiei Guvernului sloven, scrie Agerpres.

Janez Jansa a pus la îndoială imparţialitatea şi independenţa celor doi procurori, pe care i-a arătat apărând într-o fotografie împreună cu eurodeputaţi socialişti. ”Au existat întrebări concrete despre statul de drept, iar noi le-am răspuns”, a spus, vineri, la o întâlnire cu jurnalişti străini premierul sloven, care acuză frecvent partizanatul de stânga al presei şi al justiţiei din ţara sa.

”Slovenia nu e o colonie”Întrebat despre reacţia lui Frans Timmermans, premierul sloven Janez Jansa a răspuns că nici nu a băgat de seamă că acesta lipsea din fotografia de grup. ”Nu avem nicio problemă ca cineva să verifice orice ar dori: statul de drept, libertatea presei, finanţarea mass-media”, dar ”Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua. Insistăm asupra unui tratament echitabil”, a subliniat premierul sloven.

Avertisment despre prăbușirea UELa ultimul summit european, el şi omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, au fost singurii care l-au susţinut pe premierul ungar Viktor Orban în faţa criticilor altor lideri europeni asupra noii legi ungare menite să combată promovarea homosexualităţii în şcoli.

”Uniunea Europeană nu este o uniune fără Europa Centrală”, a mai spus Jansa vineri, avertizând împotriva unei politici ”a standardelor duble” care ar putea duce la ”prăbuşirea” Uniunii Europene.

Anterior, șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, a criticat Slovenia. 

Vezi mai mult: Kovesi: Văd Slovenia ca pe un RISC IMENS. Va influența masiv eficiența EPPO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?