Scandal între Ungaria și Austria, din cauza unor taxe pentru supermarketuri introduse de Budapesta pentru a proteja familiile maghiare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Ungaria critică gigantul austriac Spar și spune că ar trebui să-și revizuiască propria afacere în loc să se plângă de taxele introduse de Budapesta.

La o săptămână după ce lanțul de supermarketuri austriac Spar s-a adresat UE, plângându-se de ceea ce spunea că este o schemă de impozitare neloială, ministrul maghiar al Economiei, Márton Nagy, a răspuns că lanțul ar trebui să își revizuiască propria structură a costurilor în loc să dea vina pe statul gazdă, scrie RMX.

Într-un comunicat de presă semnat de Nagy, ministerul a spus că „spre deosebire de acuzațiile neadevărate și rău intenționate, guvernul a introdus taxe suplimentare pe profit în sectoarele în care acestea sunt generate, inclusiv retail, energie și bancar, pentru a proteja familiile și a reduce cheltuielile generale”.

„În aceste sectoare, criza energetică și creșterea inflației au creat venituri suplimentare, pe care companiile în cauză nu le-au câștigat.”, a precizat ministrul.

Aceste profituri suplimentare au fost deturnate de guvern, iar veniturile generate sunt folosite pentru a finanța facturile interne de utilități, a spus ministerul.

Anterior, lanțul de supermarketuri austriac Spar a acuzat guvernul ungar că a încălcat legea UE de reducere a prețurilor la alimente și a cerut Bruxelles-ului să atenueze impactul devastator al măsurilor guvernului.

Cu toate acestea, guvernul ungar a respins ideea: „Este poziția de principiu a guvernului maghiar că prețul războiului, sancțiunile dăunătoare și criza energetică nu ar trebui să fie plătite de familiile maghiare”.

Totodată, ministerul a arătat că taxa pe vânzările cu amănuntul a fost declarată legală de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit Ministerului Economiei din Ungaria, adevăratul motiv din spatele atacurilor asupra guvernului nu sunt măsurile guvernamentale, ci situația financiară deficitară a companiei. Operațiunile Spar Ungaria sunt ineficiente pentru că „are o structură de costuri mai mare decât concurenții săi de pe piață și, de asemenea, are performanțe slabe în ceea ce privește concurența pe piață și prețuri”.

Lanțul de supermarketuri a susținut că taxa specială din 2022 a guvernului ungar este discriminatorie și încalcă o serie de legi UE, inclusiv pe cele privitoare la libera circulație a mărfurilor. În plângerea sa adresată UE, Spar a scris că taxa specială și alte măsuri care vizează reducerea prețurilor alimentelor sunt în mod clar incompatibile cu legislația UE, deoarece „încalcă principiul liberei circulații a mărfurilor, libertatea de stabilire și Carta drepturilor fundamentale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel