Data publicării:

Scandal în Italia, provocat de statuia unei sirene. E considerată prea provocatoare / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
O statuie voluptuoasă a unei sirene, care a fost plasată într-o piață dintr-un sat de pescari din Puglia, sudul Italiei, a făcut furori pentru că este „prea provocatoare”.

Statuia a fost creată de elevii școlii de artă Luigi Rosso din Monopoli înainte de a fi poziționată într-o piață numită după savantul Rita Levi-Montalcini, scrie The Guardian.

Opera de artă, care încă nu a fost inaugurată oficial, a devenit o țintă după ce fotografiile făcute în timpul instalării au fost distribuite pe rețelele de socializare.

Actrița Tiziana Schiavarelli, din Bari, a scris pe Facebook că un prieten din Monopoli „și-a exprimat pe bună dreptate o oarecare perplexitate cu privire la acest ‘monument’”.

„Arată ca o sirenă cu doi sâni de silicon și, mai presus de toate, un fund uriaș nemaivăzut până acum la o sirenă. Cel puțin nu una pe care o știu eu”, a spus actrița.

Aceasta a subliniat că nu are nicio problemă cu studenții la artă sau cu consiliul local, care a comandat lucrarea. „Dar sunt foarte amuzată de chestia asta... cine știe dacă va deveni o altă atracție pentru turiști”, a adăugat ea.

Adolfo Marciano, directorul școlii de artă Luigi Rosso, a apărat statuia, spunând că este un „omagiu adus majorității femeilor cu forme”. El a explicat că studenții au fost însărcinați de primarul din Monopoli să creeze mai multe statui pentru oraș, inclusiv una pe tema mării.

„Elevii s-au consultat și au venit cu ideea unei sirene”, a spus Marciano. „Consiliului i s-a arătat modelul la scară și a spus că este bun, apoi a decis că sculptura finalizată va fi plasată în piață”, a adăugat el.

Marciano a spus că nu a vrut să judece inspirația studenților, dar că a văzut lucrarea „ca o reprezentare a realității, în acest caz a corpului feminin”.

Vezi reclame la televizor cu modele foarte slabe, dar sirena este ca un omagiu adus majorității femeilor cu forme, mai ales la noi. Ar fi fost foarte rău dacă am fi reprezentat o femeie extrem de slabă.”, a adăugat el.

Beppe, care locuiește la Monopoli, a spus că sculptura, care a fost păstrată acoperită până la inaugurare, a stârnit multe discuții în ultimele zile, unii oameni criticând-o ca fiind „prea provocatoare”.

„Este păcat că studenții la artă merită să fie lăudați în loc să fie criticați”, a spus el.

De asemenea, studenții au realizat o statuie dedicată victimelor accidentelor de muncă, care va fi dezvelită luni.

„Aceasta este mult mai importantă decât sirena”, a spus Marciano.

Statuile feminine din alte zone ale Italiei au provocat controverse similare. În 2021, o statuie de bronz care înfățișează o femeie într-o rochie transparentă în orașul Campania Sapri a stârnit o dispută de sexism. Statuia, care a fost etichetată ca „o ofensă pentru femei”, a fost dezvelită în cadrul unei ceremonii la care a participat fostul premier Giuseppe Conte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel