Scandal de corupție în Ucraina. Fostul șef de la „Naftogaz” și-a acordat o primă de 10 milioane de dolari
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Andrii Kobolev, fostul șef al NJSC Naftogaz Ukrainy, și-a acordat o primă în valoare de 10 milioane de dolari.

Autoritățile anticorupție din Ucraina l-au notificat pe Andrii Kobolev, fostul șef al NJSC Naftogaz Ukrainy, cu privire la faptul că este suspect într-un dosar în care este acuzat că a abuzat de poziția sa oficială și și-a acordat un bonus de peste 229 de milioane grivne, informează Interfax Ucraina, citat de Bucpress.

„La 19 ianuarie 2022, un procuror SAPO și detectivii NABU au raportat o suspiciune la fostul președinte al consiliului de administrație al NJSC Naftogaz Ukrainy, care, abuzând de poziția sa oficială, a asigurat plata unor bonusuri de peste 229 de milioane grivne. El a fost acuzat de comiterea unei infracțiuni în conformitate cu partea 5 a articolului 191 din Codul penal al Ucrainei”, a anunțat joi pe Facebook Parchetul specializat în combaterea corupției (SAPO).

Potrivit SAPO, în 2018, Andrii Kobolev a abuzat de poziția sa oficială și a inițiat examinarea chestiunii de a conveni asupra plății de către Consiliul de Supraveghere al companiei a bonusurilor pentru atingerea unor obiective semnificative, implementarea unor proiecte importante, strategice pentru angajații NJSC Naftogaz din Ucraina, inclusiv cei din consiliul de administrație.

„Ulterior, oficialul a pregătit amendamente la prezentarea privind plata unui bonus pentru realizări extraordinare, după ce a stabilit suma bonusului pentru el însuși la 10 milioane de dolari.

În același timp, președintele consiliului de administrație a ascuns în mod deliberat membrilor Comitetului de nominalizare și remunerare al Consiliului de supraveghere al companiei informația că, în baza proprietății de stat, este stabilită suma maximă a bonusurilor bazate pe rezultatele muncii, și anume, nu mai mult de 36 de salarii oficiale pe an”, a declarat SAPO.

SAPO a precizat că, în consecință, Consiliul de supraveghere al NJSC Naftogaz Ukrainy a convenit asupra modificărilor care au asigurat plata bonusurilor pentru președintele consiliului de administrație.

„Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2018, președintele consiliului de administrație a acumulat și a plătit în mod ilegal un bonus în valoare care a depășit cea mai mare sumă permisă cu 229 250 410 UAH”, a declarat procuratura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel