Scandal Bâstroe. Bușoi: Am devenit emoționali înainte să știm exact. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie total distinct de un diferend pe care îl avem pe tema adâncirii canalului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Europarlamentarul Cristian Bușoi a vorbit despre problema canalului Bâstroe.

Cristian Bușoi, europarlamentar din partea Partidului Național Liberal, a intervenit telefonic la postul de televiziune Antena 3 CNN, unde a vorbit despre tensiunile apărute ca urmare a adâncirii canalului Bâstroe de ucraineni:

„Discuțiile tehnice cu Ucraina sunt purtate de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie total distinct de un diferend pe care îl avem pe tema adâncirii canalului Bâstroe. Noi, cei din PNL, spunem că înainte de a deveni emoționali sau de a acuza Ucraina că intenționează să distrugă Delta Dunării sau să ocolească România în ceea ce privește transportul unor mărfuri, specialiștii celor două ministere trebuie să ajungă la o concluzie comună și cât mai repede e nevoie să se permită accesul specialiștilor români de la Ministerul Transporturilor pentru a se verifica exact lucrările de acolo. Am devenit emoționali înainte să știm exact.

Ei fac lucrări pe teritoriul lor național, dar e adevărat că trebuie să țină cont și de poziția noastră. În al doilea rând, noi putem bloca la Comisia Europeană conectarea acestui canal cu rețeaua europeană de transport, iar acolo sunt convins că se va ține cont de poziția României. Putem face acest blocaj dacă vedem că ne pune în pericol Delta Dunării“, a spus Cristian Bușoi.

CITEȘTE ȘI     -    Iohannis, prima reacție în scandalul legat de adâncirea canalului Bâstroe: O serie de politicieni s-a inflamat. Ucrainenii nu au nevoie să fie certați

„Nu e prima problemă pe care ne-o creează Ucraina“

„De asemenea, putem înțelege că astăzi prioritățile în Ucraina sunt altele, pentru că sunt într-un război și se apără, dar dacă ne tratează ca un aliat și ca un prieten care îi sprijină și îi vom sprijini în continuare, cred că ar trebui să se grăbească. Ceea ce noi încercăm să calmăm este legarea acestei probleme cu cea a sprijinului în războiul contra Rusiei. Nu e prima problemă pe care ne-o creează Ucraina - avem problemă reală și corectă pe tema limbii minorităților - și acolo trebuie să fim foarte fermi, dar ambele chestiuni cred că trebuie decuplate de sprijinul militar și politic.

Apreciez faptul că Ministerul Transporturilor și apreciez foarte mult felul diplomatic și foarte consistent în care ministrul Aurescu pune problema în relația instituțională între ministerele de externe. Sunt chestiuni de nuanțe pe care le putem armoniza. Domnul Simion și alții exagerează un pic și folosesc acest posibil diferend în a-și promova o agendă politică internă, dar e problema dumnealor“, a spus, la Antena 3 CNN, Cristian Bușoi, europarlamentar PNL.

CITEȘTE ȘI     -      Marcel Ciolacu îi dă replica lui Klaus Iohannis în scandalul Bâstroe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel