Savonea, revocare din CSM. Decizia CCR, care-l viza pe Danileț, spulberă demersul magistraților
Lia Savonea, șefa CSM, este subiectul unei proceduri de revocare. O decizie a CCR spune însă altceva.
Lia Sovonea, șefa Consiliului Superior al Magistraturii, este acuzată de magistrații din Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Brașov că nu este un garant al independenței justiției. Magistrații au declanșat deja procedura de revocare.
Despre posibilitatea Curții de Apel Brașov de a revoca șeful CSM lucrurile sunt mai complicate decât par dacă la baza procedurii stă legea 317/2004 care prevede că "membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor".
Citește și: Tarcea: OUG nu are efecte catastrofale. Este vorba despre dispreț
CCR a decis altceva
Există însă o decizie a Curții Consituționale privitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 55 alin. (4) și (9) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Mai exact, "în motivarea excepției de neconstituționalitate autorul susține, în esență, că art. 55 din Legea nr. 317/2004 este neconstituțional, întrucât încalcă principiul previzibilității normei juridice, procedura de revocare prevăzută de norma criticată nefiind suficient și concis stabilită", se arată în decizia Curții.
Decizia a fost dată de Curtea Constituțională a României într-un caz care îl viza pe Cristi Dănileț.
Citește și: OUG, scandal. Guran îl contrazice pe Orban: Magistrații să răspundă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News