Data actualizării:
Data publicării:

Satelitul Starlink al lui Musk se conformează interdicției Braziliei asupra platformei X: "Acest tiran malefic este o rușine pentru roba de judecător"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
După ce un judecător a înghețat activele furnizorului de internet al miliardarului, compania și-a schimbat poziția și a decis să blocheze rețeaua socială X în Brazilia.

Furnizorul de internet prin satelit Starlink, deținut de Elon Musk, a revenit asupra deciziei marți seară și a anunțat că va accepta și va aplica ordinul unui judecător al Curții Supreme din Brazilia, care impune blocarea platformei sociale X, anterior cunoscută drept Twitter.

Anterior, Starlink informase neoficial autoritatea de reglementare în telecomunicații, Anatel, că nu va respecta ordinul până când judecătorul Alexandre de Moraes nu va relua procesul. Acum, Starlink a declarat într-un comunicat postat pe X că va respecta ordinul lui de Moraes, în ciuda înghețării activelor companiei.

„Indiferent de tratamentul ilegal aplicat Starlink prin înghețarea activelor noastre, ne conformăm ordinului de a bloca accesul la X în Brazilia,” se arată în declarația companiei. „Continuăm să urmărim toate căile legale, la fel ca și alții care consideră că ordinul recent al @alexandre încalcă constituția Braziliei.”

Musk a postat neîncetat în ultimele zile, criticându-l dur pe de Moraes și numindu-l un nelegiuit

Musk a postat neîncetat în ultimele zile, criticându-l dur pe de Moraes și numindu-l un nelegiuit.

„Acest tiran malefic este o rușine pentru roba de judecător”, a scris Musk pe X, alături de o fotografie cu de Moraes, cu aproximativ 17 ore înainte ca Starlink să anunțe că va respecta ordinul. De atunci, el nu a mai postat nimic despre operațiunile companiei în Brazilia.

De Moraes a înghețat conturile Starlink săptămâna trecută pentru a obliga compania să acopere amenzile platformei X, care deja depășeau 3 milioane de dolari, argumentând că cele două companii fac parte din același grup economic. Starlink a depus o contestație, a declarat firma de avocatură Veirano pentru Associated Press pe 30 august, dar nu a oferit alte comentarii în zilele care au urmat.

Câteva zile mai târziu, judecătorul a ordonat suspendarea platformei X din cauza refuzului acesteia de a numi un reprezentant legal local, conform cerințelor necesare pentru a primi notificări privind deciziile judecătorești și a lua măsuri rapide – în special, în cazul X, pentru eliminarea anumitor conturi. Luni, un complet al Curții Supreme a confirmat în unanimitate blocarea, subminând eforturile lui Musk și ale susținătorilor săi de a-l prezenta pe judecător ca pe un autoritar care vrea să cenzureze discursul politic din Brazilia.

Dacă Starlink ar fi continuat să nu respecte ordinul lui de Moraes, oferind acces la platformă, Anatel ar fi putut în cele din urmă să confiște echipamentele din cele 23 de stații terestre ale Starlink, care asigură calitatea serviciului de internet, a declarat Artur Coimbra, membru al consiliului Anatel, într-un apel video din biroul său din Brasília.

Deja, unii experți juridici au pus la îndoială temeiul lui de Moraes pentru înghețarea conturilor Starlink, având în vedere că Space X, compania-mamă a acesteia, nu are nicio integrare cu platforma X. Musk a remarcat pe X că cele două companii au structuri diferite de acționariat.

Chiar dacă Starlink s-a retras și a anunțat că va bloca accesul la X, bravura lui Musk din ultimele zile i-a consolidat statutul de erou

X a intrat în conflict cu De Moraes din cauza dorinței sale de a bloca utilizatorii – majoritatea activiști de extremă-dreapta acuzați de subminarea democrației din Brazilia și aliați ai fostului președinte Jair Bolsonaro – și a susținut că De Moraes dorește un reprezentant legal în Brazilia pentru ca autoritățile să poată exercita presiuni asupra companiei, având pe cineva de arestat.

Însă decizia de a respecta ordinul aduce ușurare celor din Brazilia care depind de Starlink. Compania a declarat că are peste 250.000 de clienți în țară, mulți dintre aceștia aflându-se în zone izolate, unde altfel nu ar avea acces la internet rapid.

Înainte de Starlink, accesul la internet în multe dintre aceste zone venea prin antene fixe lente și instabile. Kiturile ușor de instalat și conexiunile de înaltă calitate ale Starlink au transformat comunicarea în unele comunități, depășind chiar și orașele mari din Amazon în ceea ce privește viteza.

Deși teritoriul vast al Braziliei, cu zone rurale și împădurite extinse, face din această țară o piață-cheie de creștere pentru Starlink, prezența sa nu este încă atât de mare pe cât a sugerat Musk. De la începutul operațiunilor sale în Brazilia, în ianuarie 2022, Starlink a capturat doar 0,5% din piața de internet, rămânând mult în urma furnizorilor principali, potrivit Anatel.

Chiar dacă Starlink s-a retras și a anunțat că va bloca accesul la X, bravura lui Musk din ultimele zile i-a consolidat statutul de erou în ochii fanilor săi, a declarat Marietje Schaake, directorul de politici internaționale la Centrul de Politici Cibernetice al Universității Stanford.

„Bătălia dintre titani, între De Moraes și Musk, ne amintește cât de puternici, politici și provocatori au devenit liderii din tehnologie,” a spus Schaake. „Brazilia nu va fi ultima țară care va cere responsabilitate sau va impune măsuri de protecție”, spune acesta, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel