Satelitul militar lansat de Coreea de Nord s-a prăbușit în mare și a iscat panică în Japonia și Coreea de Sud. Avea scopul de a monitoriza acțiunile SUA
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 31 mai 2023, 07:28
WhatsApp
Primul satelit spațial al Coreei de Nord, menit să monitorizeze activitățile militare americane, s-a prăbușit în mare imediat după lansare.

S-a produs un accident la lansarea primului satelit spațial al Coreei de Nord, motiv pentru care Phenianul va încerca o a doua lansare, conform BBC.

Autoritățile nord-coreene anunțat anterior că intenționează să lanseze un satelit până pe 11 iunie pentru a monitoriza activitățile militare americane.

Lansarea a declanșat o alarmă falsă în capitala sud-coreeană Seul, în timp ce în Japonia a fost emis un avertisment pentru locuitorii din Okinawa, în sud.

Au existat momente de panică și confuzie în Seul, când oamenii s-au trezit cu sirenele de raid aerian și un mesaj de urgență care le spunea să se pregătească pentru o evacuare. 20 de minute mai târziu au fost anunțați că a fost vorba de o eroare

Kim, o femeie de 33 de ani care locuiește în Seul, a declarat pentru BBC că a fost „foarte speriată” când a auzit alerta de urgență și a început să-și facă bagajele pentru a se evacua.

„Nu credeam că va fi un război, dar după războiul din Ucraina m-a făcut să cred că Coreea de Nord sau China ar putea invada Coreea [de Sud]”, a spus ea.

Armata din Coreea de Sud a spus că racheta s-ar fi dezintegrat în aer sau s-ar fi prăbușit după ce a dispărut de pe radar. Au apărut, de asemenea, și imagini cu epave găsite în mare.

Panică și în Japonia

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că Coreea de Nord pare să fi tras o rachetă balistică și că guvernul analizează detaliile.

El a adăugat că în prezent nu există rapoarte de pagube în urma lansării. Japonia a declarat anterior că este pregătită să doboare orice obiect care îi amenință teritoriul.

Marți, Ri Pyong Chol, vicepreședintele comisiei militare centrale a partidului de guvernământ din Coreea de Nord, a anunțat planul de lansare, spunând că este un răspuns la „actele militare nesăbuite” ale SUA și Coreei de Sud.

El a acuzat țările că „și-au dezvăluit în mod deschis ambiția lor nesăbuită de agresiune”.

Statele Unite s-au alăturat Coreei de Sud și Japoniei pentru a condamna lansarea, numind-o o „încălcare neplăcută” a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

„Ușa nu s-a închis diplomației, dar Phenianul trebuie să înceteze imediat acțiunile sale provocatoare și, în schimb, să aleagă angajamentul”, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale.

El a adăugat că SUA vor lua „toate măsurile necesare” pentru a se proteja atât pe sine, cât și pe aliații săi.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat această mișcare, declarând că orice lansare de către Phenian folosind tehnologia rachetelor balistice este „contrară” rezoluțiilor relevante ale consiliului de securitate.

De cealaltă parte, liderul nord-coreean Kim Jong-un a identificat dezvoltarea sateliților militari drept o componentă cheie a apărării țării sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?