Satelitul EarthCARE va studia norii și ne va aduce date noi, din spațiu, despre viitorul climei pe Pământ
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Iată cu ce se va întoarce înapoi pe Pământ satelitul EarthCARE al Space X însărcinat cu studierea norilor.

Satelitul EarthCARE, un proiect comun al Agenției Spațiale Europene (ESA) și Agenției Spațiale Japoneze (JAXA), a fost lansat cu succes pe orbită de către SpaceX. Nava spațială de aproximativ 2,3 tone are ca scop studierea norilor și impactul acestora asupra climei Pământului.

Acest proiect ambițios este esențial pentru înțelegerea echilibrului radiațiilor de pe Pământ. Satelitul EarthCARE, acum pe o orbită polară sincronizată cu Soarele, la 390 km deasupra Pământului, va analiza norii, aerosolii și energia din atmosfera superioară. Datorită apropierii sale de Pământ, satelitul se confruntă cu rezistența atmosferică, care îi poate limita durata de viață operațională.

Cât va dura misiunea

Cu toate acestea, EarthCARE are suficient combustibil pentru cel puțin patru ani, deși misiunea este planificată să dureze trei ani. Echipat cu instrumente avansate, precum Atmospheric LIDar (ATLID), Cloud Profiling Radar (CPR), Multi-Spectral Imager (MSI) și un radiometru în bandă largă, satelitul este pregătit să își îndeplinească sarcinile cu eficiență.

Pe lângă îmbunătățirea modelelor climatice, datele obținute de EarthCARE vor contribui și la îmbunătățirea prognozelor meteorologice pe termen scurt, oferind informații valoroase despre comportamentul norilor și predicția furtunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel