Satelitul "Big Brother" capabil să supravegheze din spațiu pe oricine, oriunde, va fi lansat în 2025
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Experții în protecția vieții private trag un semnal de alarmă cu privire la un nou satelit capabil să vă spioneze fiecare mișcare, care urmează să fie lansat în 2025.

Experții în protecția vieții private trag un semnal de alarmă cu privire la un nou satelit capabil să vă spioneze fiecare mișcare, care urmează să fie lansat în 2025.

Satelitul, creat de compania Albedo, este de o calitate atât de bună încât poate observa din spațiu persoane sau plăcuțe de înmatriculare, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul experților, care se tem că va crea un scenariu de tip "Big Brother ne urmărește în permanență".

Albedo susține că satelitul nu va avea un software de recunoaștere facială, dar nu menționează că se va abține de la a supraveghea oamenii.

Albedo a semnat două contracte separate în valoare de milioane de dolari cu Forțele Aeriene ale SUA și cu Centrul Național de Informații Aeriene și Spațiale pentru a ajuta guvernul să monitorizeze potențialele amenințări la adresa securității naționale a SUA.

Compania a strâns luna trecută 35 de milioane de dolari pentru a-și comercializa satelitul VLEO (Very Low Earth Orbit), în plus față de cele 48 de milioane de dolari pe care le-a strâns deja în septembrie 2022.

Cofondatorul Albedo, Topher Haddad, a declarat că el și echipa sa speră să aibă în cele din urmă o flotă de 24 de nave spațiale.

"Aceasta este o cameră gigantică pe cer pe care orice guvern o poate folosi în orice moment fără știrea noastră", a declarat Jennifer Lynch, consilier general al Electronic Frontier Foundation, pentru New York Times.

"Ne duce cu un pas mai aproape de o lume de tip 'Big-Brother-is-watching' "

"Ar trebui să fim cu siguranță îngrijorați", a spus Lynch.

"Ne duce cu un pas mai aproape de o lume de tip 'Big-Brother-is-watching' (Big Brother te vede)", a adăugat Jonathan C. McDowell, un astrofizician de la Harvard.

Albedo a fost fondată în 2020 și a început să își construiască sateliții în anul următor, tehnologia sa de apropiere fiind posibilă datorită măsurilor luate de administrația Trump pentru a relaxa reglementările guvernamentale privind rezoluția sateliților civili în 2018.

Conform reglementărilor anterioare ale Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), era ilegal să se construiască un satelit care să poată vedea la mai puțin de 30 de centimetri - la această distanță, satelitul putea identifica doar mașini și case, dar nu și persoane.

Însă, conform noii directive a lui Trump, sateliții aveau voie să urmărească obiecte din spațiu cu o dimensiune de aproximativ 10 centimetri, ceea ce ar fi îmbunătățit modul în care Forțele Aeriene ar putea cataloga obiectele.

Sateliții companiei vor crea imagini cu un diametru de numai 10 centimetri (patru inci), cu oglinzi telescopice. Astfel, imaginile nu vor fi la fel de pixelate, permițând celor care folosesc satelitul să vadă obiecte, locuri și oameni cu mai multă precizie.

Sateliții Albedo folosesc o interfață intuitivă pentru a monitoriza și urmări tendințele imaginilor existente, iar linia sa de livrare centrată pe cloud poate colecta informații în mai puțin de o oră, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel