Satele României, uitate de stat, dar și de tineri. Marian Preda: Probleme imense pe care nu le prea vedem de aici, din București
Marian Preda, rector al Universității din București, a vorbit despre problema oamenilor de la sat, uitați de statul român și despre reticența studenților de a merge în mediul rural pentru a profesa.
Marian Preda, rector al Universității din București, susține că în prezent activitățile de voluntariat sunt privitecu rezervă, iar majoritatea absolvenţilor ezită să aleagă să muncească în mediul rural , acest fapt fiind o reală problemă, în contextul în care 45% din populația României trăiește în mediul rural, în multe cazuri fără asistență medicală, farmacii, școli și alte servicii esențiale
"În prezent activitățile de voluntariat sunt privite cu rezerve de foarte mulți studenți. În perioada interbelică studenții aveau obligativitatea de a efectua serviciul social, de a merge în comunități, de a face educație în mediul rural. Noi încă avem 45% din populația României trăind în mediul rural, cu probleme imense pe care nu le prea vedem de aici din București sau din marile orașe ale noastre și cu toate astea doar aproximativ 10% dintre medici, spitale, farmacii sunt în mediul rural, doar 11% dintre asistenții sociali profesioniști funcționează acolo și probleme acolo sunt. Acolo sunt copii abandonați, acolo există violență în familie uriașă, acolo sunt bătrânii noștri care vor fi din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai singuri pentru că resursele umane educate sunt tot în marile orașe. Trebuie să facem ceva ca cei pe care îi formăm noi, în domenii sociale, în sănătate, în toate domeniile, să meargă și în mediul rural mai mult, acolo unde sunt marile probleme ale noastre.", a declarat Marian Preda în cadrul conferinței "Responsabilitatea socială a universităților din România".
"Trebuie să-i punem la treabă"
Rectorul Universității din București solicită o abordare strategică și profesionistă a problemelor sociale ale României.
"Aș vrea să pledez pentru abordarea cu grijă, strategic, profesionist a problemelor sociale ale României pentru că dincolo de aparențe, dincolo de urgențele care țin de bani, care țin de legi, de viața politică și alte dispute, problemele sociale ale României sunt cele care necesită un răspuns pentru că toacă corpul societății noastre încet, dar sigur și sunt multe lucruri pe care le ignorăm și paradoxal România are de 30 de ani așa o atitudine, se spune și există și teorii în sensul acesta, că există profeții auto-realizatoare adică dacă vorbești despre ceva au șanse mai mari să se întâmple. La fel au vorbit specialiștii despre profeția auto-distrugătoare. Când știi că există un pericol, faci ceva ca să-l eviți. Nu te duci spre prăpastie mai departe și cu toate astea, deși specialiștii în social din România semnalează de 30 de ani și despre declinul demografic, despre toate lucrurile acestea și noi constatăm că se întâmplă în continuare nefăcând mai nimic în planul acțiunilor. Cred că este o temă fundamentală despre care trebuie să vorbim mult. Trebuie să-i punem la treabă.", a mai spus Marian Preda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News